Странни правила, които готвачите от Белия дом трябва да спазват

4023
Странни правила, които готвачите от Белия дом трябва да спазват

Много работни места имат поне едно странно правило, което служителите трябва да спазват. Работещите в калифорнийския Taco Bell не могат да си купят храна с намаление в обедната си почивка и след това да излязат навън. През 2010 г. на австралийските баристи на Starbucks не беше позволено да обслужват на гише.

Но не по–малко странни указания е длъжен да спазва и кухненският персонал на Белия дом. Тези хора трябва да издържат на куп абсурдни насоки - главните готвачи трябва да се грижат за ситостта на президента, да следват правилата за сигурност и от време на време да следват изискания етикет на вечерята. Ето няколко факта, които могат да ви се сторят дори абсурдни.

Цялата храна трябва да бъде проверена от готвачите на Белия дом


Смята се, че президентът има официални дегустатори на храни, които проверяват дали тяхната порция е безопасна. Има много писани истории за тази позиция, но бивш готвач на Белия дом на име Уолтър Шейб се изпуска, че тази позиция не съществува. Той казва, че има системи за сигурност, чиято цел е да защитят ястията на президента. „Нищо не стига до президента, ако не е проверено“, дори да вземе и сладка от масата, тя е минала контрол.

Работата на главният готвач в Белия дом е в ръцете на първата дама

Главният готвач на Белия дом е служител в кухнята с невероятен брой отговорности. Той е отговорен за храненето на президента и Първото семейство всеки ден, като обслужва официални гости в Белия дом - от министър-председателите до обикновените служители. Неспециалист може да си мисли, че Белият дом избира кой ще получи този специален пост, но не е така. Задължение на първата дама е да назначи изпълнителния готвач на Белия дом. Тя също така може и да ги уволни, както прави през 2005 г. Лора Буш.

Сладкарят на Белия дом трябва да прави къща с меденки всяка година

Белият дом няма просто изпълнителен готвач. О, не, има и служител, който е специализиран в правенето на сладкиши. Сюзън Морисън, която е главен сладкарски готвач, казва, че по-голямата част от ежедневния ѝ фокус е върху десертите за събития в Белия дом. Може да създава миниатюрни сладкиши за прием или да сервира сладкиши за обяд в Западното крило. Основен приоритет обаче винаги е първото семейство.

Този служител има допълнителна отговорност, която е малко по-странна по своя характер. Тя трябва да построи впечатляваща медена къща. „Прекарвам цяла година в планиране на медената къща в Белия дом, но започваме да печем едва през ноември“, каза Морисън. "След това, в продължение на около четири дни след Деня на благодарността, работим неуморно, за да построим къщата, преди да я преместим в държавната трапезария, където преминават над 60 000 гости".

Президентът може да отмени конкретни храни от менюто на готвачите на Белия дом

Джон Мелер, бивш готвач на Белия дом, пише в мемоарите си, че е служил по усмотрение на президента. Това означава, че ако президентът не иска дадена храна, тогава тя вероятно ще бъде забранена изобщо. Бившият служител Пиер Чамбрин, заявява, че Джордж Буш не искал да му се сервират броколи или брюкселско зеле. Той си спомня: „Сервирах му малко брюкселско зеле. И той каза на иконома: „Кажете на Пиер никога повече да не ми сервира това“. Буш не забранява ястието обаче, просто не го иска за него.

Готвачите от Белия дом са на повикване денонощно

Главен готвач от Белия дом не може да изгаси мобилния си телефон когато си ляга, защото трябва да е готов да се отзове, ако работодателят ги извика. Повечето главни готвачи споделят, че не им се е налагало да готвят в нестандартни часове, по-скоро са имали извънредни ситуации, за които е трябвало да реагират нощем.

Държавната вечеря има куп правила за готвачите в Белия дом

Държавните вечери в Белия дом звучат като най-изисканите неща и на тях могат да присъстват стотици хора. Това е един от най-стресиращите банкети, за които готвач някога би могъл да готви. 

Освен това се налага да се следват и редица правила. Например втори порции никога не се предлагат, но ще бъдат сервирани, ако гостът я поиска. Освен това от момента, в който се сложи първото ястие, до момента, в който се сервира последното, не могат да изминат повече от 55 минути. И всяко трябва да бъде готово да бъде сервиран в подходящото време, не се толерират закъснения. 

Тези изисквания не само предизвикват напрежение, но и са странно специфични. Например, защо се изисква последното ястие да се сервира за по-малко от 55 минути от началото на храненето? Защо не един час? Тези директиви изглежда сякаш са направени, за да направят живота на готвачите по-труден.

На готвачите от Белия дом може да бъдат поръчано да приготвят необичайни ястия

Когато кухнята на Белия дом готви за президента, служителите вероятно ще сервират нещо, което той иска да яде. Това означава, че ако президентът жадува за нещо различно, персоналът трябва да намери начин да го направи - дори да е нещо донякъде странно. Издание съобщава, че Ричард Никсън обича да яде извара, покрита с кетчуп. Самият президент признава, че трябва да яде извара по диетични и здравословни причини, но не харесва вкуса й. Затова той го покрива с кетчуп, който харесва.

Изпълнителният готвач на Белия дом не получава заплащане за извънреден труд

Да бъдеш изпълнителен готвач в Белия дом е много упорита работа. Те планират държавни вечери и потенциално работят в странни часове. Въпреки че тези отговорности изглеждат доста взискателни, тази длъжност не получава никакви бонуси за извънреден труд.

"Ню Йорк Таймс" публикува този факт в история през 2005 г. Вестникът пише: "Заплащане от 80 000 до 100 000 долара годишно, в които влизат и извънреден труд, за това, което по същество е частен семеен готвач, който от време на време има възможност да се покаже на държавна вечеря, е доста под това, което готвачите от най-високо ниво биха могли да печелят."

Готвачите от Белия дом се нуждаят от най-високо ниво на сигурност

От само себе си се разбира, че Тайната служба на Съединените щати не иска храната на президента да бъде отровена. Но също така, сякаш тази организация не иска да бъде ястреб в кухнята на Белия дом. Следователно, за да може президентът да яде безопасно, те дават на готвачите специално звание, което ги упълномощава да готвят за президента.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg