Странните неща, които помагат да изгорите калории

4526
Странните неща, които помагат да изгорите калории

Когато мислите за горене на калории, може би си представяте интензивна тренировка. Но калориите, които изгаряте, са само малка част от общия дневен разход на енергия.

Независимо дали спите или бягате на маратон, тялото работи усилено. Всъщност енергията, която то използва, само за да поддържа жизнените функции е доста важна. Когато тренирате към изгорените с основния метаболизъм калории (калориите, които изгаряте в покой), изгаряте още. Затова спортът определено е решаващ. Но наред с това има изненадващи и странни неща, които помагат да изгорите калории.

Упражненията в горещо време


Вероятно знаете, че бягането е добър начин за изгаряне на калории (въпреки че конкретният брой варира от човек на човек въз основа на фактори като възраст, мускулна маса, скорост или интензивност на бягане и тегло). Но знаете ли, че времето, в което тренирате, определя колко калории изгаряте?

Помислете - тренировката е форма на стрес, който давате на тялото и системите трябва да отговорят на този стрес, като доставят повече енергия на мускулите. Когато тренирате в горещо време, добавяте още стрес към тренировката, защото по време на упражнения тялото трябва да работи по-усилено, за да се охлади. 

Но тренировките в горещо време са трудни и могат да бъдат дори опасни, затова не е препоръчително да избирате подобно време.

Студеното време изгаря калории

Подобно на горещото време, студеното също може да помогне да засилите изгарянето на калории. Много хора предпочитат да спортуват в студено време, но без подходящото облекло тялото ще работи за увеличаване на вътрешната топлина чрез треперене - и това значително увеличава изгарянето на калории. 

Според проучване хора, които почиват (да, почиват!), увити в термо одеяла, охладени от 26 на 11 градуса, са увеличили горенето на калории с 48%, като тези, които започват да треперят, изгарят най-много калории.

Пиенето на студена вода изгаря повече калории, отколкото пиенето на вода със стайна температура

Точно както почивката на студено може да увеличи изгарянето на калории, така действа и пиенето на студена вода. Проучванията върху термогенния ефект на питейната вода (изгарянето на калории, свързано с усвояването на водата в тялото) показват, че колкото по-студена е водата, която пиете, толкова по-трудно е тялото да работи, за да я охлади до телесна температура. Но имайте предвид, че калориите, които горите са много малко, затова, ако не обичате ледена вода, не се мъчете да пиете.

Пикантните храни 

Ако някога сте яли нещо изключително пикантно и сте се изпотили, свидетелства за забързания метаболизъм. Пикантните храни - особено храни с чушки, съдържащи капсаицин - могат да увеличат изгарянето на калории по време и след хранене. Интересното е, че тези, които ядат ястия с добавена подправка, също консумират по-малко калории. 

Сънят може да доведе до горене на калории

За да бъде ясно, сънят не увеличава директно изгарянето на калории. Въпреки че тялото продължава да изгаря калории, докато спите (мозъкът и органите работят, в края на краищата), вие изгаряте по-малко калории, отколкото в будно състояние. От своя страна, хроничната загуба на сън е свързана с увеличаване на теглото, а не със загубата му.

Или казано накратко, самият сън може да не увеличи изгарянето на калории, но получаването на достатъчно сън дава необходимата енергия, за да останете активни и да следвате здравословна, добре балансирана диета. От своя страна това може да ви помогне да изгаряте повече калории всеки ден.

Смехът гори калории

Смехът е най-доброто лекарство, нали? То не само ви повишава настроението и повишава щастието и връзката с тези, с които се смеете, но и може да изгаря калории. Ако някога сте се смели, докато не ви заболи корема, вероятно можете да разберете защо смехът изгаря калории - това е практически упражнение за цялото тяло.

Смехът увеличава сърдечната честота с 10 до 20 процента, което може да доведе до увеличаване на изгарянето на броя калории с от 10 до 40, ако човекът се смее от 10 до 15 минути всеки ден.

Почистването на дома

Дейности като почистване с прахосмукачка, бърсане на пода и праха могат да изгорят около 4 калории в минута. Ако почиствате дома си за един час всеки ден, това може да добави до около 200 изгорени калории. А ако къщата има стълби? Всяка минута, в която влизате, разхождайки се нагоре и надолу, ще изгорите 6 допълнителни калории.

Даряването на кръв изгаря значително количество калории

Когато дарявате кръв тялото трябва да работи, за да създаде нови кръвни клетки и протеини, което задейства метаболизма и увеличава изгарянето на калории. Интересно е, че даряването на кръв изгаря 600 калории. Но това не го приемайте като бърз план за отслабване, защото трябва да дадете време на тялото да се възстанови.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg