Стресът на работа е причина за 10% от сърдечните удари

1680
Стресът на работа е причина за 10% от сърдечните удари

Умственият стрес на работното място може да увеличи риска от сърдечен удар, показва ново проучване, цитирано от myhealthnewsdaily.com.

Резултати показват, че сред мъжете със средно и високо обществено положение, вероятността да получат удар е с 1.4 пъти по-голяма при тези, които са подложени на психологически стрес на работа в сравнение с останалите.

Може да се обобщи, че около 10% от ударите в тази група са вследствие на стреса в работата според проучването. Останалата част са свързани с други рискови фактори като пушене, високо кръвно налягане и диабет.

В проучването са участвали близо 5 000 мъже на възраст между 40 и 59 г. които живеят в Копенхаген. Те са били изследвани в периода 1970-1971 г. и състоянието им е било следено в продължение на 30 години (до 2001 г.).

Мъжете са минали медицински преглед и са отговаряли на въпроси, свързани с употребата на алкохол, пушенето и дали са се лекували от диабет. В проучването не са включвани мъже, които са имали някакви сърдечни заболявания или са преживели сърдечен удар.

На въпроса "Подложени ли сте на психологическо напрежение по време на работа?" мъжете е трябвало да отговарят с “рядко" или "редовно."

По време на периода на проучването 779 мъже са получили удар, а 167 са починали вследствие на това.

Участниците са били разделени на пет групи във основа на общественото им положение, за което са вземани предвид нивото на образование и служебната позиция.

Не е открита връзка между психологическия стрес на работа и мъжете в двата най-ниски класа.

При мъжете в трите най-високи класа рискът от получаване на удар се увеличава с 38% сред тези, които са споделили, че са подложени редовно на стрес на работното място, в сравнение с тези, които са обявили, че рядко се намират в стресови ситуации. Рискът е най-значителен при по-младите мъже, тъй като те са подложени на стрес за по-дълъг период. (Мъже, които са били сред най-възрастните в началото на проучването, са се пенсионирали малко след неговото начало.)

Не е ясно защо подобна връзка е открита само при мъжете с по-високо обществено положение. Това може би се дължи на факта, че по-престижните служебни позиции са съпътствани от по-голям умствен стрес. По-малко мъже в по-долните класове са споделили, че са подложени на редовен психологически стрес.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ana
# 0
05:12 | 7 December 2012
I never thought I would find such an everyday topic so etnrhallnig!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg