Малко парченце черен шоколад на ден може да ви спаси от стреса, според малко проучване на международни експерти, информира Reuters.

Германски и Швейцарски експерти са открили, че консумирането на около 40 грама черен шоколад дневно в продължение на две седмици намалява нивата на стресовите хормони.

Черният шоколад, който е богат на множество биоактивни съставки, също така частично коригира и други процеси в тялото свързани със стреса. Това го прави естествен начин за намаляване на напрежението.

Проучването предлага сериозни доказателства, че ежедневната консумация на 40 грама черен шоколад в продължение на две седмици е достатъчно, за да модифицира метаболизма на участвалите доброволци. В него са участвали и специалисти от Nestle Research Center в Лозана, Щвейцария.

Резултатите от проучването идват на фона на нарастващите доказателства, че антиоксидантите и другите полезни субстанции в черния шоколад може да намалят рисковите фактори за сърдечни болести и други заболявания.

Експериментът е проведен върху 30 души, които са били разделени на групи с ниско или високо ниво на безпокойство. Учените са измервали нивата на стресовите хормони в кръвта и урината на доброволците по няколко пъти на ден, за да отчетат промените в метаболизма.

Участниците в проучването са консумирали по 20 грама черен шоколад сутрин и още 20 грама следобед.

Резултатите показват, че хората с висока степен на безпокойство са имали ясно отчетлив метаболичен профил, а промените, които са настъпили от консумацията на черен шоколад са се проявили след две седмици като нивото на стресовите им хормони и други свързани с напрежението биохимични индикатори са намелели.

Нужни са обаче още изследвания. Експертите по хранене бързат да добавят, че шоколадът съдържа голямо количество мазнини и консумацията в по-големи количества може да доведе до проблеми с теглото.