Строителите на Стоунхендж били заразени с паразити

2637
Строителите на Стоунхендж били заразени с паразити

© Pixabay

В допълнение към античния неолитен монумент, строителите на Стоунхендж са оставили след себе си и нещо не чак толкова епично - вкаменени останки от изпражнения.

Анализът на тези артефакти, известни като копролити, предполага, че древните работници и техните кучета са яли недопечено месо, пълно с яйца на паразитни червеи, пише електронното издание Live Science.

Останките от изпражнения са открити от археолози в купчина боклук в стените на Дърингтън – неолитно селище, разположено на около 3 километра от Стоунхендж. Експертите смятат, че мястото е било дом на много от работниците, които са построили емблематичната каменна структура преди около 5000 години.

Изследвани са 19 копролита, открити на мястото, произхождащи както от хора, така и от кучета. Впоследствие се оказало, че пет от тези проби (четири от кучета и една от човек) съдържали яйца на различни паразитни червеи. Екипът смята, че по-голямата част от яйцата на паразитите са попаднали в организма с недопечени месни ястия, които били сервирани по време на големите зимни празници. С остатъците от тях вероятно са се хранили кучетата.


Това е най-старото доказателство за паразитни червеи, откривано някога във Великобритания, казват още учените.

Генномодифицирани комари ще ограничават разпространението на заразиСъздадените от Oxitec мъжки комари носят ген, който е смъртоносен за женското потомство

Четири от петте замърсени проби, включително и човешката, съдържали яйца на неизвестен вид паразитни червеи, развиващи се във вътрешните органи на няколко вида животни, включително гризачи, маймуни, крави, овце и прасета.

Този тип паразити имат необичаен жизнен цикъл, който включва поне две други животни. Червеите първо заразяват животни, например плъхове, които случайно поглъщат яйцата от околната среда. След това яйцата се прикрепят към вътрешните органи на животното, като черния дроб, белите дробове и червата. Яйцата се излюпват и докато червеите растат, те започват да поглъщат органите, преди в крайна сметка да се възпроизведат, за да снесат повече яйца. 

Заразените животни биват преследвани и изяждани от по-големи хищници, в резултат на което яйцата преминават през храносмилателния тракт на хищника, преди да бъдат изхвърлени обратно в околната среда, за да бъдат погълнати от друг гостоприемник.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Никола ЯнковКак да инвестираме парите си в условия на висока инфлация и на прага на евентуална рецесия?

При съвременните хора е регистрирано заразяване с два такива паразита - Capillaria hepatica и Capillaria philippinensis. Когато тези червеи започнат да поглъщат органите на човек, заболяването се нарича капиляраза и може да бъде фатално, ако не се лекува правилно.

В случая със строителите на Стоунхендж и техните кучета обаче, вероятно не става въпрос за зараза, защото ако казусът е бил такъв, яйцата нямаше да попаднат в изпражненията им, а щяха да се настанят във вътрешните им органи и да се излюпят. Вместо това те вероятно са яли месо от заразено животно и са предавали яйцата, подобно на хищник в дивата природа, според учените.

Строителите вероятно са погълнали яйцата, след като са яли недопечени карантии, черва и други вътрешни органи от едър рогат добитък. Много е вероятно това да е ставало по време на големите зимни празници, защото именно тогава повечето работници пътували до Стоунхендж. През останалата част от годината те се връщали по домовете си в други части на Острова.

През 2021 г. друго проучване разкри, че древните строители са консумирали и „енергийни блокчета“, приготвени от горски плодове и месо.

Един от кучешките копролити съдържал и яйца от тения, която обикновено се среща в сладководните риби. Но тъй като няма доказателства, че работниците в Дърингтън са консумирали риба, изследователите подозират, че въпросното куче вероятно е изяло заразената риба още преди строителите да пътуват до Стоунхендж за зимата.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Stamatis
# 0
10:05 | 25 May 2022
Интересно занимание да изледваш фекалии на 5 000 г., но не е за всеки!
Stamatis
# 1
10:05 | 25 May 2022
Интересно занимание да изледваш фекалии на 5 000 г., но не е за всеки!
баи шиле
# 2
19:05 | 24 May 2022
ваксинирайте ги тия мизерници и веднага карантина и с маски
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg