Стряскащи факти за оръжията в САЩ

7420
Стряскащи факти за оръжията в САЩ

Масовата стрелба в училище Санди Хук в Нютаун, Кънектикът, при която Адам Ланза изби 20 деца и шестима възрастни, беше четвъртата по време на мандата на Барак Обама.

След нея бяха подновени призивите за засилване на контрола над притежаването на оръжие и продажбата на щурмови оръжия, в това число полуавтоматичната карабина, която Ланза използва.

Вижте няколко стряскащи факта за огнестрелните оръжия в САЩ, подбрани от Business Insider:


31

Броя на масовите убийства с огнестрелно оръжие от инцидента в гимназията Колумбайн през 1999 г. насам.

70

Броят на хората, убити в подобни индиденти в САЩ през тази година (в този брой не са включените стрелците, които са се самоубили). Други 72-ма души са били ранени.

19.5/1

Съотношението на хората, убити с огнестрелни оръжия в САЩ, спрямо тези в други развити страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

47 500

Брой на убитите от огнестрелни оръжия в САЩ само за периода 2001-2005 г. Близо 8 на всеки 10 от тези убийства са извършени с пистолет, според ФБР.

165 600

Брой на подписите под петиция, започнала на 14 декември, след трагичния индидент в Нютаун, която настоява за администрацията на Барак Обама да “създаде закони, които ограничават достъпа до оръжия.”

16.8 млн.

Броят на подадените през 2012 г. заявления за закупуването на огнестрелно оръжие. За сравнение, броят им е бил 8.5 млн. през 2002 г., според ФБР. Най-много заявления през тази година са подадени в щата Кентъки – 2.3 млн.

31.8 млрд. долара

Парите, генерирани от индустрията на огнестрелните оръжия през 2011 г., по отношение на създаването на работни места, продажбите и данъците, според Националната фондация за стрелкови спортове.

30%

Ръстът на работните места, свързани с оръжейната индустрия по време на рецесията (в периода 200802011), според същата фондация.

693%

Ръстът в цената на акциите на Sturm, Ruger & Co., най-голямата публична компания, произвеждаща оръжия, от всъпването на Обама в длъжност до деня преди стрелбата в Нютаун. Акциите на Smith & Wesson скачат с 289% за същия период. След стрелбата цените на акциите на двете компании са паднали с по над 15%.

600

Броят на изкупените обратно оръжия в Оуклънд и Сан Франциско на 15 декември. Всяко оръжие е разменено срещу 200 долара в брой. В Балтимор, щата Мериленд, хората са продали обратно 461 оръжия в същия ден.

600 000

Броят на полуавтоматичните пушки, изкупени обратно като част от мерките за контрол на продажбите на оръжия в Австралия, след масова стрелба в Австралия през 1996 г., в която са убити 35 души. В периода 1995-2006 г. убийствата с огнестрелно оръжие в Австралия са паднали с 59% и оттогава там не е имало масова стрелба.

1 100 долара

Цената в GunBroker.com на модела полуавтоматичната пушка Bushmaster, с която беше стреляно в училището Санди Хук, в Нютаун, Кънектикът.

300 млн.

Приблизителният брой огнестрелни оръжия, притежавани от цивилни лица в САЩ към 2010 г. Около 47% от възрастните в САЩ държат пистолет вкъщи, според проучване на Gallup от октомври 2011 г.

10 години

Максималната присъда в затвора за всички, които попадат в една от следните категории: осъждани за престъпление, отстранени от военна служба, хора с доказана умствена болест или нелегални имигранти.

1.1

Процентът на отхвърлените заявления от направените 108 млн. проверки на кандидатите в периода 1994-2009 г., според доклад от 2009 г. на Министерството на правосъдието.

2 000 – 5 200

Оръжейните изложения и панаири, които се провеждат в САЩ всяка година.

99

Броят на законодателните промени, които от Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия в САЩ са прокарали през последните четири години, които са улеснили притежанието на оръжия, носенето им на публични места и по-трудното им проследяване. В момента в осем щата е позволено в баровете да се влиза в пистолет.

17 млн.

Сумата, която Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия в САЩ в похарчила за кампании по време на изборния цикъл от 2012 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg