Студеният и мрачен климат повишава употребата на алкохол

1082
Студеният и мрачен климат повишава употребата на алкохол

© Pixabay

Хора, които живеят в по-студен климат с по-малко слънчева светлина, са по-склонни да злоупотребяват сериозно с алкохола, според ново проучване.

Щатското проучване е установило връзка между средната температура, часовете слънчева светлина и консумацията на алкохол.

Данни от 193 държави показват, че климатът допринася за по-голямата честота на алкохолните запои и заболяванията на черния дроб.


Шотландски лекар призовава за ограничения в рекламите на алкохол през зимните месеци.

"Това е първото пручване, което систематично демпонстрира, че по света и в САЩ, в по-студените райони и районите с по-малко слънце, се употребява повече алкохол и има повече случаи на алкохолна цироза на черния дроб", казва един от аторите на проучването Рамон Баталър, директор на Центъра за изследване на черния дроб в Питсбърг пред BBC.

Връзка с депресията

Алкохолът е вазодилататор, който води до разширяване на кръвоносните съдове и повишен приток на гореща кръв към кожата.

Употребата на алкохол също така се свързва с депресията, която е по-разпространена, когато слънчевата светлина е оскъдна.

Проучването използва данни от Световната здравна организация и Световната метеорологична организация.

Питър Маккан, медицински консултант на Castle Craig Hospital, също е допринесъл за доклада.

"Вече имаме доказателства, че времето, и по-конкретно температурите и количеството слънчева светлина, на която сме изложени, оказва сериозно влияние върху това колко алкохол консумираме.

10 мита за мозъка, в които всички вярвамеМозъкът е изключителен комплекс от около 100 милиарда неврони


"Нещо повече, тази свързана с времето консумация на алкохол е директно обвързана с развиването на най-опасната болест на черния дроб – цироза, която в крайна сметка може да доведе до отказа на работа на този важен човешки орган и смърт", казва той.

По-строгите закони по отношение на ценообразуването при алкохола със сигурност са оправдани, ако вземем предвид ефекта от ниското количество слънчева светлина и по-евтиния алкохол върху консумацията.

В законите за рекламата на алкохола трябва да се предвидят ограничения по време на зимните месеци.

Доказателствата за връзката между климата и консумацията на алкохола идват в момент, когато Световната здравна организация представя нови данни за консумацията на алкохол в Европа в Единбург днес.

Според организацията, нивата на консумация остават високи, а близо половината от мъжете са изложени на риск от краткосрочни и дългосрочни здравословни и социални проблеми вследствие на навиците, свързани с употребата на алкохол.

По-рано през годината в Шотландия бяха приети зкаони за минималните цени на алкохола, в опит за справяне с проблема с прекомерната му употреба.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg