Супервулкан, способен да унищожи планетата, се готви за изригване

50462
Супервулкан, способен да унищожи планетата, се готви за изригване

Кампи Флегреи, известен още като Флегрейските полета, е един от най-опасните супервулкани на планетата.

Той се намира в един от най-гъстонаселените райони на Земята и според учените показва признаци на възможно изригване.

Кампи Флегреи е разположен в залива на италианския град Неапол. Той не е изригвал от 500 години.

Според италиански учени обаче е възможно в наши дни магмата да е достигнала критична точка в калдерата и това да доведе до отделяне на газове, което пък да предизвика много опасно изригване. А то може да убие милиони хора, живеещи в района.

Въпреки че периодът на подобно потенциално изригване не може да бъде определен с точност, италианските власти вече промениха нивото на тревога от зелено на жълто, което означава, че вулканът изисква постоянно наблюдение.

Шест вулкана, които могат да ни изтрият от лицето на ЗемятаОт опасни потоци лава до катастрофални мегацунамита - ефектите от вулканичните изригвания могат да бъдат ужасяващи

 

При изригването на Кампи Флегреи през 1538 г. вулканът изхвърля толкова материал, че образува планина, наречена Монте Нуово. Изригването продължава цели осем дни.

При най-голямото вулканично изригване, регистрирано на планетата Земя, случило се преди 200 000 години, отново същият вулкан изхвърля толкова пепел, че закрива Слънцето и причинява вулканична зима.

Учените смятат, че изригване на Кампи Флегреи в наши дни би имало глобални катастрофални последици, сравними единствено със сбъсък на Земята с метеорит.

В близост до Кампи Флегреи се намира Везувий - вулканът, който изригва през 79 г., убива хиляди и погребва град Помпей. 

Неапол и Везувий

И въпреки че Везувий е многократно по-известен от своя събрат, според учените Кампи Флегреи е третият най-опасен вулкан в света и той може да изригне много по-мощно от стихията, унищожила Помпей.

В италианския град Неапол живеят близо 4.5 млн. души, а западните му квартали са построени направо във вулканичния кратер.

Супервулкан е вулкан, който има силата да произведе вулканично изригване с изхвърлена маса над 1 000 кубични км. То е хиляди пъти по-мощно от обикновеното вулканично изригване и има потенциала да вземе стотици хиляди и дори милиони жертви.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...