Какаото и какаовото зърно са едно и също нещо. Но също са и много различни! И тъй като все още е доста объркващо, нека да изясним какви са техните различия.

Проучванията, които посочват невероятните ползи от шоколада за здравето, не се отнасят до обикновения закупен от вас шоколадов бар. В случая тук става въпрос за шоколад, приготвен от студено пресоващи непечени какаови зърна. Процесът задържа живите ензими в какаото и премахва мазнините (какаовото масло).

Какаото изглежда същото, но не е така. Какаото на прах е сурово какао, което се пече при високи температури. За съжаление, печенето променя молекулната структура на зърната, намалявайки съдържанието на ензими и общата хранителна стойност.

Какви са ползите за здравето от какаовото зърно?

Сред основните му ползи са:

  • понижава инсулиновата резистентност
  • защитава нервната система: какаото е с високо съдържание на ресвератрол - мощен антиоксидант, който се намира и в червеното вино
  • защитава нервните клетки от увреждане
  • намалява риска от инсулт и сваля кръвното налягане
  • намалява риска от сърдечно-съдови заболявания - антиоксидантите, намиращи се в какаото, помагат за поддържане на здравословни нива на азотен оксид (NO) в организма.
  • предпазва от токсини: като мощен антиоксидант, какаото може да поправи щетите, причинени от свободните радикали и да намали риска от някои видове рак. Всъщност, какаото съдържа много повече антиоксиданти на 100 гр, отколкото асаи, годжи плодове и боровинки. Антиоксидантите са отговорни за 10% от теглото на суровото какао.
  • повишава настроението ви: какаото може да повиши нивата на определени невротрансмитери, които насърчават чувството за благополучие. А същият мозъчен химикал, който се отделя, когато изпитваме дълбоки чувства на любов - фенилетиламин, се намира в шоколада.
  • То е богато на минерали, като магнезий, желязо, калий, калций, цинк, мед и манган.

    Ако какаовите зърна са по-полезни от какаото, защото са сурови, какво се случва, когато минат термична обработка?

    За съжаление, няма проучване дали нагряването на сурово какао унищожава или не нивото на антиоксиданти, правейки го по-близко до преработеното какао. Нo се предполага, че ако трябва да избирате межди двете, е по-добре да използвате продукта в суровия му вид.

    И още нещо, изследванията показват, че млякото инхибира усвояването на антиоксиданти от суровото какао. Затова, ако си правите шейк, заложете на алтернативно мляко, като бадем или кокос, за да извлечете всички ползи от антиоксиданта. Факт!