Сутиен вика Бърза помощ

1695
Сутиен вика Бърза помощ

Група американски инженери от университета на Арканзас са създали "умен сутиен", който може да помогне на медиците да контролират пациентите си, независимо в коя точка на света се намират.

При необходимост специалистите могат да им изпратят и бърза помощ на нужното мястo.

Изобретението съчетава в себе си нанотекстил и технологии от смартфоните. Има вградени датчици, които измерват различни показатели за здравословното състояние и изпращат информацията чрез Bluetooth или Wi-Fi, пише БТА.

"Нашите електронни сутиени позволяват непрекъснато, в реално време да се проследява състоянието на пациента с цел да бъдат установени евентуални патофизиологични изменения", разказва ученият Виджей Варадан.

По неговите думи това е платформа, на която различни датчици за мониторинг на сърдечното здраве се интегрират в тъканта.

Така дрехата събира и предава показанията в която и да било точка на света. Варадан отбелязва още, че системата контролира кръвното налягане, температурата на тялото, честотата на дишането, потреблението на кислород и определена невронна активност.

Тя също така снема показания като обикновен електрокардиограф (ЕКГ) и по тази причина може да покаже дали пациентът има сърдечен пристъп.

Системата не изисква допълнителни аксесоари за измерване на кръвното налягане и затова може да замени стандартния томограф.

Датчиците с размери на малка монета в диаметър са изработени от златни нано електроди, вшити в материала на сутиена.

Те гарантират на системата програмно осигуряване чрез безжичен модул, разположен в сутиена. Той събира и изпраща информация по мрежата, към която лекарят може да получи достъп.

Екипът твърди, че "умният сутиен" може да бъде използван и от спортисти, които докато тренират искат да контролират собствените си жизненоважни органи с помощта на мобилния си телефон.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg