Сватбените ритуали на остров Ява

3728
Сватбените ритуали на остров Ява

Сватбената церемония по традициите на остров Ява може да ви се стори твърде сложна и непрактична процедура, но тя има своето културно значение. Ритуалът включва подготовка, сватбена церемония и някои обичаи за след сватбата. Началната фаза има три етапа:

1. „Нонтони“. Тук особено важна роля има посредникът. Той представлява младоженеца и заедно със семейството му посещава дома на булката. Тя се показва съвсем за малко пред гостите, за да им сервира напитки и лакомства. Семейството на младоженеца се запознава с всички роднини на невястата.

2. „Нембунг“ или „Нгламар“. Преди да направи официално предложение за брак, сватът се интересува има ли други претенденти за ръката на булката. Ако няма такива, посредникът предлага от името на младоженеца да приеме девойката в новото семейство. Ако тя се съгласи, следващата стъпка е да се срещне с годеника и да потвърди съгласието си да му стане жена.


3. „Пенингсет“. На този етап булката получава като подарък пръстен, малка сума пари и хранителни продукти, типични за региона (ориз, захар, зеленчуци). Често се подаряват и дрехи.

Щом уводната фаза приключи, се определя денят на сватбата. Това не е лесна работа, тъй като се взимат предвид рождените дни на булката и младоженеца. Датата се изчислява по яванския календар така, че бракът да бъде сполучлив. Когато датата вече е обявена официално, в дома на невестата се поставя символ „Таруб“.

Повече за този необикновен ритуал можете да научите на Woman.bg

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg