Светът ще генерира 1.8 зетабайта информация през 2011 г.

1096
Светът ще генерира 1.8 зетабайта информация през 2011 г.

Ако сте отделяли време, за да проследите потока от информация в акаунта си във Facebook или в Twitter, трябва да ви е ясно, че светът генерира много цифрова информация, пише Mashable.

Тъй като всичките тези данни са просто една съвкупност от единици и нули, човек трудно може да си представи количествата.

Може да се определи някакво количество от порядъка на 1.8 зетабайта цифрова информация, които ще бъдат създадени и копирани (например на DVD-та и споделени в облака) само през тази година. Това количество се удвоява на всеки две години, според скорошно проучване на IDC и EMC.

Един зетабайт се равнява на един трилион гигабайта.

Колко данни обаче реално са това? Количеството е толкова голямо, че трудно може да се побере в някаква представа.

Един от начините човек да си го представи е, ако тези данни хипотетично бъдат вкарани във физически обекти познати на всички.

За съхраняването на тези 1.8 зетабайта данни например ще са необходими 57.5 млрд. таблета iPad с 32GB памет. В парично изражение това са около 34.4 трлн. долара. Сумата се равнява на БВП на САЩ, Япония, Китай, Германия, Франция, Великобритания и Италия. И това е количеството данни, което ще бъде създадено и съхранено в света само през тази година.

От Mashable са направили още няколко сравнения, за да може да се добие по-ясна представа за количеството информация. Накратко, ако всеки човек в САЩ пуска по три съобщения на минута в Twitter, или общо 4 320 съобщения на човек на ден без прекъсване в продължение на 26 976 години, това би се равнявало на 1.8 зетабайта информация.

Тази информация също така би се равнявала на повече от 200 млрд. HD филма, всеки с продължителност 120 минути. На човек биха му били нужни 47 млн. години, за да изгледа всичките филми, ако гледа без прекъсване 24 часа в денонощието.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg