Количката ви се пръска от цветни и свежи плодове и зеленчуци, но няколко дни по-късно всички са увехнали и омекнали. Защо ли? Може би ги съхранявате неправилно. Вижте няколко интелигентни правила за съхранение, за да запазите по-дълго време тези храни.

Краставиците - сами

Много плодове като домати, банани и пъпеши произвеждат газетилен,който ускорява развалянето. Краставиците са много чувствителни към този газ, затова трябва да се съхраняват самостоятелно или ще се развалят по-бързо. Всъщност те издържат и навън, но ако искате студени краставици, можете да ги съхранявате за няколко дни в хладилника.

Свежите билки

Ако се опитвате да намалите солта или просто да добавите още вкус към храната, свежите билки са решението, но не ги слагайте в хладилника. Съхранявайте пресни билки точно както бихте направили със свежи цветя - в чаша или буркан с вода.

Тиквите далече от ябълки и круши

Тиквите са добре известни с дългия си срок на годност, но ябълки и круши не трябва да се съхраняват с тях. Тиквите е добре да се държат в помещение на около 17-18 градуса и ще издържат до около 6 месеца.

Кореноплодните приберете в торбичка

Кореноплодните зеленчуци, като

Моркови, сладки картофи, цвекло и лук ще запазят качествата си по-дълго, ако ги държите на хладно, тъмно и влажно място. Ако имате мазе – идеално. Но можете да ги поставите и в хартиена торбичка в хладилника.

Изкъпете горските плодове

Тези вкусни малки плодчета се развалят бързо, затова трябва да се погрижите за тяхното правилно съхранение. След като ги донесете у дома, измийте ги в разтвор на вода и оцет – 3:1, след което ги оставете са се отцедят добре на домакинска хартия. Приберете ги в хладилника.

Какви храни да ядете и какви да избягвате в горещините?За да се чувствате добре с покачването на живака в термометрите

Разделете ябълките и портокалите

Някои плодове просто не се разбират, както е с ябълките и портокалите. Съхранявайте ябълките в хладилника, ако искате да удължите срока на годност. Портокалите, съхранявани в хладилника (далече от ябълките), трябва да бъдат поставени в мрежеста торба, така че въздухът да може да циркулира около тях.

Скрийте бананите

Най-големият проблем на бананите е светлината. Затова, ако искате са забавите зреенето им, ги дръжте в хладилника.

Ако имате и авокадо и искате то да узрее бързо, сложете го в купата с банани.

Разделете лука и картофите

Картофи и лук са вкусна комбинация, но не ги съхранявайте заедно, преди да ги готвите, тъй като лукът може да развали картофите. Приятел на лука е чесънът. Те могат да се съхраняват близо един до друг, без да зреят или да се развалят.