Сьомгата ще става вегетариански вид. Любимата риба на европейските и щатските потребители отдавна е известна като месояден вид, който притежателите на рибни ферми хранят с рибно брашно.

Смесицата от икономически, пазарни и екологични фактори обаче трансформира индустрията по отглеждането на сьомга, която възлиза на 11 млрд. долара годишно, и налага радикална промяна на хранителните навици на рибата, пише Financial Times.

Цената на рибното брашно скача до рекордни нива заради сериозния спад в количествата аншоа в близост до бреговете на Латинска Америка, което отчасти се дължи на покачващата се температура на морската вода.

Цената на рибното брашно достигна рекордните 2 190 долара за тон, според Международния валутен фонд, след като Перу, която е водещ износител на суровината, намали квотите за търговски риболов на аншоа със 70% в последните три месеца.

Опитите за заместване на протеините от рибата с растения, като соя и слънчогледово семе, започнаха преди 20 години, но процесът се ускори напоследък, тъй като цените на рибното брашно скочиха рязко. Те са нараснали с 60% за последната година и почти 3.5 пъти за десетилетие.

Делът на рибното брашно в храната на изкуствено отглежданата сьомга е паднал до 7%, в сравнение с 60% преди 15 години. “Може да стигнем до 0% съдържание на рибното брашно,” прогнозират от Центъра по аквакултури към Норвежкия институт за хуманитарни науки.

Индустрията в момента тества използването на протеини от биологична закваска и норвежки смърч, за да избегне конкуренцията с други сектори от животновъдството, които разчитат на зърно и маслодайни култури.

Торбен Свейгард, главен изпълнителен директор на BioMar, водеща международна компания за производство на фуражи, казва, че в последното десетилетие се правят доста проучвания за увеличаването на броя на суровините, използвани в рибното брашно.

Неговата компания отделя над 10% от годишната си печалба за развойна дейност в тази насока, казва той.

Световната индустрия на рибните ферми, в която влиза отглеждането на скариди, пъстърва и други видове, отчита много рязък ръст в последните години поради нарастващата консумация в развиващите се държави като Китай. Това, от своя страна, е ускорило нуждата от намирането на алтернативни източници на храна за отглежданите риби.

Правени са опити, които показват, че малцина потребители могат да усетят разликата между хранената с рибено брашно сьомга и сьомгата вегетарианец, казва Свейгард.

Световната индустрия на аквакултурите, която в момента се оценява на 125 млрд. долара годишно и чиято стойност е скочила 2.5 пъти в последното десетилетие, отчасти задоволява резкия скок в световното търсене на риба, според Организацията по храните към ООН.

От организацията прогнозират, че през 2019 г. отглежданата във ферми риба ще надхвърли като количество тази, която се улавя с традиционните методи.

Сьомгата не е изключение. Френски учени са успели да създадат дъгова пъстърва вегетарианец, докато в САЩ в някои рибни ферми отглеждат месоядната риба кобиа без рибено брашно.