Търговията с депозитарни разписки в свeта нарастна до 2.4 трлн. щ. д.

1182
Търговията с депозитарни разписки в свeта нарастна до 2.4 трлн. щ. д.

Търговията с американски и глобални депозитарни разписки в световен мащаб се е повишила с 85% до 2.4 трлн. долара за първите шест месеца на годината в сравнение със същите на предходната такава, сочи изследване на най-голямата в света депозитарна банка Bank of New York Mellon.

За полугодието 40 компании от 19 страни са издали депозитарни разписки, които да се търгуват на чуждестранни пазари, сочи още статистиката.

Към края на полугодието рекорден брой от 2 093 компании са имали депозитарни разписки от 76 страни по света, чиято обща стойност е възлизала на 1.8 трлн. долара.

Индексът, следящ представянето на депозитарните разписки на банката Bank of New York Mellon ADR Index, е загубил 11.49% от началото на годината, а за последната една година е с 9.11% на минус.

САЩ продължава да е най-големият световен пазар на депозитарни разписки, като на нюйоркската фондова борса, както и на AMEX са се осъществили 86% от общите сделки.

На годишна база обемът на търгуваните депозитарни разписки на щатските пазари се е повишил с 58%, а в стойностно изражение с 88%. Най-активно търгуваните такива са включвали имената на китайската Интернет компания Baidu.com, както и на бразилските Petrobras и CVRD, както и на финландската Nokia.

Обемът на изтъргуваните депозитарни разписки в Европа се е повишил с 50% за първото полугодие в сравнение със същото на миналата година, сочи още статистиката.

От 10-те най-активно търгувани депозитарни разписки, девет са били на руски компании, сред които тези на Gazprom, Lukoil и Norilsk Nickel са били на челните три места. Сред десетте най-активно търгувани депозитарни разписки в Европа са били и тези на египетската компания - Orascom Telecom.

Към 30 март тази година общата сума на инвестициите в САЩ в акции са намелели до около 19.4 трлн. долара, а тези в активи на чуждестранни компании са си запазили нивото при около 4.4 трлн. долара.

През първите шест месеца са се провели 27 предлагания на депозитарни разписки на нещатски компании. Тенденцията е към понижение, като това е било с около 48% по-малко в сравнение с първата половина на миналата година.

Най-много са били осъществени от китайски компании, като шест такива са предложили глобални депозитарни разписки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg