Те можеха да бъдат милиардери

9176
Те можеха да бъдат милиардери

Това са 8 души с брилянтни идеи, които днес можеха да бъдат милиардери, но не са, защото не са патентовали продуктите си.

Даисука Инуе - Караоке

 


Той е световноизвестен с две неща - измислил е караокето и е загубил около 100 млн. долара от права върху него, защото така и не го е патентовал.

През 1971 Инуе направил една дървена кутия, която нарекъл 8-Juke. В нея имало касетофон, усилвател за китара и касичка за монети. Нарекъл го караоке, което на японски означава „празен оркестър" и е термин, за плейбека, който певци ползвали, когато нямат оркестър.

Той започнал да дава машината под наем на местните барове. Една мелодия струвала 100 йени, или около долар.

През 90-те години караокето е вече голяма индустрия, доминирана от няколко компании, но нито един цент не отива при Инуe.

Джийн и Алистър Карутер - ботоксът

Миналата година в света са били направени 2.9 млрд. процедури с ботокс.

Неговият козметичен ефект бил открит през 1987 г. Това станало, когато очният лекар Джийн Карутер от Ванкувър, Канада, инжектирала ботулинов токсин близо до веждата на своя пациентка, която страдала от непрекъснато мигане. След време пациентката поискала още една инжекция. „Но вие нямате вече проблем," казала лекарката. „Да," отвърнала жената," която била на възраст малко под 40 години. "Но тази инжекция премахва бръчките ми".

На следващия ден лекарката убедила рецепционистката си да се подложи на първата в света терапия за бръчки. Не след дълго при тях имало опашка от желаещи.

Семейство Карутер станали консултанти на компания Allergan, която така или иначе притежавала формулата за ботулиновия токсин и получили акции в компанията, но така и не забогатели кой знае колко покрай откритието.

Джон Шепард-Барон - банкоматът

 

Разказват, че Джон Шепард-Барон е измислил концепцията са банкомата, докато си почивал във ваната си. Той бил служител на британската компания за ценни книжа De La Rue. Един ден не успял да стигне до банката навреме и пред затворените й врати за пръв път се замислил, защо да няма някакво устройство, което ти даде пари от сметката.

Шепард-Барон предложил идеята на мениджъра на Barclays, който веднага я харесал и му възложил задачата да проектира първия банкомат, който бил представен през юни 1967 г.

Получаването на пари ставало с поименни ваучери, които хората получавали предварително от банката. ПИН-кодът бил открит по-късно.

Шепърд-Барон отказал да патентова откритието и прекарал остатъка от живота си с обикновена заплата.

Уолтър Даймър - дъвката

 

Модерната дъвка се появила в магазина за първи път през 1869 г. в Ню Йорк. Изобретателят й бил Томас Адамс. Тя била направена от естествен латекс от каучуково дърво. Адамс мислел да използва материала за гумени изделия, но видял, че не се поддава на вулканизация. Отегчен решил да пробва на вкус някои от остатъците и установил, че никак не са лоши.

Съвременната дъвка за балончета обаче била изобретена доста по-късно - през 1928 г. - от 23-годишния Уолтър Даймър. След различни опити и подобрения, на пазара се появил неговият продукт - BlibberBlubber (1906 г.) Това било едно от най-успешните изобретения на пазара на сладки изделия. Компанията на Даймър процъфтявала, но той е щял да бъде много по-богат, ако се беше сетил да патентова откритието си.

Тим Бернерс- Лий - световната www мрежа

 

Идеи за включване на компютрите в мрежа са съществували около 40 години преди 1989 - годината, в която Бернерс-Лий прави писмено предложение за създаване на World wide web, която да обединява всички уеб страници в едно. Първият уеб браузър се появил през 1990 година и осъществил дотогава утопията, наречена „документална вселена". През 1991 проектът стигнал до Европа и се слял с проекта Интернет.

Днес консорциумът на Бърнърс-Лий W3C се грижи глобалната мрежа да остане открита, непритежавана от никого и безплатна.

Артър Кларк - сателитните предаватели

 

Известният писател Артър Кларк публикувал своя идея за сателитни предаватели в статията си „Извънземни връзки - могат ли космическите станции да излъчват радио честоти в цял свят?"

Около десет години след неговия въпрос се появил Спутник 1. А през април 1965 г. Hughes Aircraft Company (която днес познаваме като Boeing) изпратила Early Bird - първият в света сателит с търговско предназначение.

През 2008, когато Кларк починал, приходите от сателитната индустрия в света били 144.4 млрд долара. Колко пари е спечелил Кларк от идеята си? Точно 12 долара - толкова бил хонорарът му за статията в списанието.

Джордж Крам - чипсът

 

Чипсът бил измислен точно на 24 август 1853 г., в ресторант в Сарагота Спрингс, щата Ню Йорк. Клиент върнал картофите си, защото били нарязани прекалено дебело. Готвачът Джордж Крам му направил други, по-тънки, но клиентът отново ги върнал. Готвачът така се ядосал, че ги нарязал на смешно тънки листенца и ги опържил. Те били толкова тънки и хрупкави, че не можели да се ядат с вилица. За голям шок на Крам клиентът вместо да се разсърди, казал че много ги харесва.

Крам ги включил в менюто и с печалбата от тях отворил собствен ресторант през 1860 г.

Той обаче нямал право да патентова, защото бил чернокож.

Едуин Дрейк - петролната сонда

 

Петролната индустрия е бизнес за трилиони долари, а петролът е от фундаментално значение за развитието на човечеството. Знаете ли, че човекът, изобретил първата петролна сонда и инвеститорът, който го финансирал са починали в мизерия.

Измислянето на сондата било дълъг и сложен процес. Те били готови да се откажат, докато най-накрая успели да я конструират. Дрейк и инвеститорът Джеймс Таунсенд обаче не се сетили да патентоват изобретението и много скоро други фирми започнали да копират метода им.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Шехерезада
# 0
09:07 | 18 July 2010
Намсякъде по света гарантиранета на правото да печелиш от собствените си идеи е слабо защитено и става жертва на големите компании, които с охота се възползват. По-малките бандити в балканския регион не падат по-долу. Тази кауза е много трудна, но ако все пак се напрвят усилия икономиката по света може да дръне вного рязко нагоре. Обама като юрист, вместо да се оплаква от съботажа на републиканците, може да се опита да направи конкретни неща в тази посока, ако действително е загрижен за растежа на икономиките.
hkjhk
# 1
21:07 | 17 July 2010
Рудолф Дизел!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg