В последните 250 години град Текила в Мексико се е променил до неузнаваемост. И продължава да го прави. Всичко това благодарение на усилията на една фамилия, която произвежда текила. А именно - Jose Cuervo.

През 1758 г. Дон Хосе Антонио Де Куерво получава дарение - парцел земя, от крал Фердинанд VI на Испания в малкото градче Текила. Това е мястото, където неговото семейство решава да построи фермата Taberna de Cuervo, в която ще се отглежда и обработва синьото агаве.

Именно то е основната суровина, от чиято дестилация на ферментиралия сок се произвежда готовият продукт.

Първата текила се произвежда едва през 1795 г., след издаденото разрешение от страна на крал Карлос за производство на питието с търговски цели.

Първата бутилирана текила обаче започва да се продава едва през 1906 г. Всички останали производители по онова време все още предлагали текилата в барели.

През следващите години фамилията Куерво предава тайните и собствеността на империята си от един наследник на друг - и така до днес.

Днес Jose Cuervo се управлява от наследниците на фамилията Хуан Доминго Бекман и сина му Дон Хуан Бекман, които са шесто поколение наследници на основателя на компанията Дон Хосе Антонио де Куерво.

Именно те променят облика на градчето Текила днес. За целта преди няколко години се открива музей, в който може да се проследи историята на алкохолната напитка.

Броят на посетители, желаещи да посетят музея, както и да видят дестилерията, бързо расте, като от 18 000 през 2003 г. те са 130 000 през 2014 г. и около 230 000 за миналата година.

През октомври 2015 г. фамилията открива и петзвезден хотел с 93 стаи, а до 2018 г. се очаква да бъдат открити още два петзвездни хотела. Промяната се налага, тъй като Jose Cuervo иска още по-голям дял от текила бизнеса.

Очакванията са, че през 2020 г. град Текила ще се посещава от над 1.5 млн. души годишно.

Днес състоянието на Хуан Бекман се оценява на 2.4 млрд. долара, а Доминго Бекман има около 1 млрд. долара.