Високото централно плато, което покрива голяма част от територията на Етиопия, е равна земя, изпълнена с житни класове.

Всъщност, това не е пшеницата, с която сме свикнали по нашите географски ширини.

Малките зърна на това местно растение (отглеждано от етиопците още преди 3000 години) са с размерите на макови семена.

3000 от тях се съдържат в един грам (същият брой пшенични зърна тежи 195 грама), но всяко е изпълнено с изобилие от хранителни вещества: желязо, фибри, калций и протеини.

Само този тип хляб би трябвало да ядете, смята кардиологВижте от какво се прави

Това е теф - най-широко отглежданата в Етиопия култура, за която се грижат около 6.5 милиона местни фермери, особено в планинските райони.

Тя съставлява около 15% от общите калории в страната под формата на инджера - плосък, подобен на палачинка хляб, който се приготвя от теф. Той буквално е в основата на повечето ястия, като храната се поставя директно върху него вместо върху чиния.

Всъщност, теф е толкова ключов фактор за Етиопия, че правителството забранява износа му под формата на зърно. В момента може да се изнася само теф, смлян на брашно, посочва британският вестник Independent.

Много хора извън Етиопия обаче са открили хранителния потенциал на зърнената култура, а фактът, че тя е без глутен повишава популярността му.

Заради по-голямата информираност и повишеното търсене днес теф се отглежда и в няколко американски щата, Канада, Индия, Австралия и в части на Европа.

Има три основни типа теф: слонова кост, тъмно кафяв и светло кафяв. Първият е с най-високо качество и най-лек вкус, а тъмнокафявият сорт е най-популярен и често използван теф за направата на инджера.

За приготвянето й е необходима ферментация в продължение на три дни, след което се пристъпва към "абсит" - отличителна етиопска техника за готвене. Получава се хляб с формата на палачинка и пореста текстура - перфектна основа за смело приготвените ястия, които придружава.