7 технологични предсказания от "Стар Трек", които се сбъднаха

10966
7 технологични предсказания от

Тази седмица се навършиха 50 г. от телевизионното излитане на екипажа на „Стар Трек“ с кораба „Ентърпрайз“ в търсене на извънземен живот, пише ВВС.

Измислената вселена, създадена от Джийн Родънбери през 1966 г., се превърна в истински феномен, който предсказа какви ще бъдат и как ще живеят хората от бъдещето, вечно търсещи нови светове и технологии за изследване.

Половин век след излъчването на първия епизод от поредицата можем да кажем, че много технологични предсказания, които сериалът направи, се сбъднаха. А много от технологиите, които капитан Кърк (Уилям Шатнър) и господин Спок (Ленърд Нимой) ни показваха епизод след епизод и които бяха изключително иновативни за времето си, вече са част от нашето ежедневие.

Други като телепортацията продължават да са научна фантастика.

1. Мобилният телефон

Мобилният телефон вероятно е най-известното изобретение, което „Стар Трек“ показа. Впрочем, създателят му Мартин Купър признава открито, че идеята му хрумнала, след като гледал един от епизодите на футуристичния сериал.

Капитан Кърк общуваше с останалата част от екипажа чрез „интеркомуникатор“: апарат, който се отваряше и му позволяваше да говори със събеседника си, веднага щом го набереше. В онези години „комуникаторът“, който сега наричаме мобилен телефон, беше само научна фантастика.

През 1973 г., четири години след спирането на епизодите от „Стар Трек“, беше осъществено първото обаждане по мобилен телефон. Днес този технологичен апарат се превърна в неотменна част от ежедневието ни.

2. Персоналният компютър

В началото на „Стар Трек“ компютрите бяха огромни и на баснословни цени. Идеята за личен компютър, който можем да използваме всеки ден, беше напълно нереалистична. Но Родънбери създаде свят, в който компютрите бяха от основно значение за много дейности от ежедневието и можеха да се видят в заседателни зали и на други места, където бяха необходими.

Това бяха компютри за лична употреба макар и много по-големи от сегашните. Те предвещаваха далечно бъдеще, което по онова време беше трудно да си представим. Малко след края на „Стар Трек“ първият персонален компютър в историята стана реалност. С течение на времето той се разви до степен да се освободи от кабелите, нещо, което също беше предвещано от „Стар Трек“.

3. Таблетът

Когато капитан Кърк подписваше важни документи, той използваше апарат, наподобяващ много днешния таблет. През 1989 г. се появи първият таблет за търговски цели, който постигна голям пазарен успех, но две десетилетия по-късно се превърна в популярния iPad на Apple.

Кърк използваше пластмасов молив, който прилича на днешната писалка за смартфони. И, разбира се, екранът беше сензорен.

4. Медицинският скенер

Благодарение на малко устройство доктор МакКой успяваше да даде диагноза, без да се налага да отваря тялото на човека. Това беше предшественик на медицинския скенер и на магнитния резонанс, както и на други видове апарати за поставяне на диагноза чрез рентгенови снимки. Този инструмент се събираше в ръката на д-р МакКой, днес технологията съществува под формата на машини с големи размери.

Но те функционират по един и същи начин. МакКой също използваше „трикордер“ - усъвършенствано подвижно устройство за сканиране и анализиране на медицински данни, което прави пълна диагностика само за няколко секунди. Подобен инструмент все още не съществува, но много изследователи от години работят върху него. Всичко с времето си.

5. GPS

Пътуването в „Стар Трек“ беше възможно чрез транспортер. Макар че все още не можем да се телепортираме, използваме сходна технология на транспортера за достигане до определени планети (въпреки че нашите пътувания не са междупланетарни).

GPS-ът използва системи за локализиране, които са много сходни с тези на футуристичната машина, измислена от Родънбери през 60-те години на миналия век. Тя ни позволява да установяваме местонахождението си и ни дава координати, за да стигаме до желаните от нас места.

6. USB


Съхраняването на данни в миниатюрно устройство не можеше да звучи по-абстрактно през 60-те години на миналия век. В кораба на „Стар Трек“ използваха малки квадратни дискове с широчина от седем сантиметра, които се поставяха в централния компютър.

Точно за това служеше дискетата. Днес използваме USB, което ни позволява да съхраняваме много по-големи обеми от информация. Свързваме го с компютъра си по същия начин, както го правеше г-н Спок.

7. Гигантските плазмени екрани

Мониторите на кораба „Ентърпрайз“ бяха плазмени с големи размери. Тази концепция беше революционна по онова време, когато екраните на телевизорите у дома бяха с малки размери и не бяха плазмени. Сега плазмените телевизори стават все по-големи. И отново реалността надхвърли фикцията.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ЕИМ
# 0
22:09 | 10 September 2016
USB означава Universal Serial Bus и е стандарт за пренасяне на данни между различни устройства и компютър. Това което е на снимката е USB Flash Drive или устройство, което служи за съхранение на данни и работи чрез USB шината за данни.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg