Теорията за 40%, или как да бъдете по-щастливи?

14228
Теорията за 40%, или как да бъдете по-щастливи?

© pixabay.com

Можем да бъде два пъти по-щастливи, независимо от това какъв е нашият социален статус, ниво на богатство или пък жизнени обстоятелства.

Щастието отдавна е обект на изследване. През последните десетилетия се проверени почти всички гени, всеки хормон и всички микродвижения, които ни доближават до блаженото състояние.

Някои изводи не просто поразяват учените, но и помагат да не губим време в глупости. Способни сме осъзнато да създадем своето щастие, гласи науката.

Резултат от едно изследване, посветено на щастието, е Теорията на 40-те процента. Според нея важните фактори са представени в проста схема – 50%-10%-40%.

Генетика


Съгласно изчисления, 50% от щастието се предопределя на генетично ниво. Само си представете, всеки един от нас се ражда с определено базово ниво на щастие. То е наследено от биологичните ни родители.

Точно като склонността към напълняване. Тя до известна степен определя формите на фигурата ни. Понякога дори няма начин да ги променим.

Житейски обстоятелства

Много хора решават, че условията, в които живеят, им пречат да бъдат щастливи. Те грешат. Богатството, бедността, красотата, семейството и дори здравето нямат такова голямо влияние върху усещането на щастие, както мнозина са свикнали да смятат.

10 начина да привлечете позитивното в живота си Не е трудно, но изисква да се откажете от някои вредни практики

Представете си, че всички хора по вълшебен начин получават следното: здраве, пари, коли, кариера, статус. Нивото им на щастие ще се промени само с около 10%. За това има много научни потвърждения.

Тогава как да станем щастливи?

Остават вълшебните 40%. Това са фактори, които могат да повлияят на нивото на щастие най-силно.

В тези 40% влизат отношението ни към живота, към света, към себе си, моделът на поведение, менталните и житейските навици, начинът на мислене. Ако генетиката не подлежи на промяна, то всяко едно от тези изброени неща – да. Те могат да бъдат коренно трансформирани.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg