Тези 11 неща се случват само по филмите

28382
Тези 11 неща се случват само по филмите

Колко филми и ТВ сериали сте гледали, в които млада жена по нощница тича през гората с обувки с високи токчета, за да избяга от лошия?

Тя винаги се спъва и пада.

Ако това ви кара да измърморите “това става само по филмите…”, тогава вероятно с интерес ще прочетете как от mentalfloss.com оборват 11 често срещани във филмите клишета.

Ето ги и тях:

Успиването с хлороформ

Често срещана сцена в много филми е “приспиването на неподозираща жертва чрез поставянето на парцал, напоен с хлороформ върху носа и устата й“. Дали обаче тази тактика би проработила наистина? Вероятно не. Първо, хлороформът започва да губи своята ефективност, веднага щом се смеси с кислород (а някои от тези злодеи по филмите прекарват доста време в дебнене на жертвата с подготвен парцал).

Второ, от хлороформа човек не изпада веднага в безсъзнание; в замисимост от размера и теглото на жертвата, на химикала може да са му нужни до 10 минути, за да укроти някого.

Падането през стъкло

Нито един екшън филм не е завършен, ако поне един човек не падне през някакво стъкло, след което става и си тръгва без драскотина. Преминаването през стъкло без получаването на рани определено е холивудски трик, за който трябва да има предупредителен надпис: “Не опитвайте това вкъщи!”. Счупеното стъкло има краища, остри като бръснач, които могат да минат през дрехи и плът като топъл нож през студен маргарин.

Дори и ако човек оцелее след преминаването през стъкло, той би имал толкова порязвания, че би изглеждал все едно се е изкъпал с кетчуп.

Експлодиращи коли

Независимо дали се случва по телевизията или на големия екран, изглежда всяко високоскоростно преследване с коли завършва, като поне една от колите се блъска и избухва в пламъци. Понякога пък автомобилът пада от скала и изведнъж избухва в пламъци без нищо да е предизвикало експлозията.

Бензинът има много тесни запалителни граници, а смесицата между бензинови пари и въздух трябва да е много специфична (между 1.4 и 7.6%) преди да се случи нещо, дори близко до експлозия. От бензина един автомобил може да изгори след тежка катастрофа, но много рядко би избухнал.

Амнезия

В по-старите ситкоми и анимационни филмчета често има герои, които страдат от амнезия и според сценария единственият “лек” за възстановяване на паметта им е да бъдат ударени по главата още веднъж. Според лекари обаче това е едва ли не е най-лошото нещо, което можеш да причиниш на някой, страдащ от амнезия. Мозъкът му вече е увреден, което е и причината за загубата на паметта, така че още един удар по черепа вероятно ще усложни нещата.

Отскачането назад след улучване с куршум

Колко ли на брой са филмите, в който човек отскача назад, след като е улучен от куршум? В истинския живот смъртта от един изстрел зависи от типа оръжие и муниции. За по-просто следващия пример е с пистолет. Дори и ако човек бъде улучен от упор с пистолет, той няма да се отлепи от земята и да полети във въздуха.

Ако един пистолет придаваше чак такава скорост, стрелецът също щеше да отскача назад. Единствените рани, които изваждат незабавно човек от строя (става въпрос за случаите, в който се строполясва на земята и не може да помръдне), са на мозъка или на горната част на гръбначния мозък. Дори и ако е уцелен право в сърцето, ще са необходими няколко минути, в които мозъкът все още изпраща сигнали “бий се или бягай”.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Lize
# 0
17:12 | 7 December 2012
You've really hleped me understand the issues. Thanks.
Geografo
# 1
16:12 | 7 December 2012
Too many compliments too llitte space, thanks!
nickem
# 2
02:09 | 27 September 2012
"Единствените рани, които изваждат незабавно човек от строя (става въпрос за случаите, в който се строполясва на земята и не може да помръдне), са на мозъка или на горната част на гръбначния мозък. Дори и ако е уцелен право в сърцето, ще са необходими няколко минути, в които мозъкът все още изпраща сигнали “бий се или бягай”." Това са пълни глупости. Загубата на съзнание и шокът от прострелване с пистолет варират в много големи граници. Разликата между рана от 8мм и 45 АСР е огромна. Може да сте сигурни, че човек уцелен с 45-ти калибър, който все още е доста популярен(особено в холоу пойнт вариант) в най-добрия случай ще се влачи по земята в река от кръв. Същите тези муници освен това са дозвукови и при тях го няма преминаването на звуковата бариера, има само тихо свистене, така че частта за заглушителите също не е особено вярна. Освен това почти всеки калибър муниции има дозвуков вариант за употреба със заглушители.
Димитър
# 3
01:09 | 27 September 2012
Супер интересна статия. Много ми беше интересна! Само последното за изтичането на водите на родилката..На сестра ми й изтекога водите и 3 часа по-късно вече бях вуйчо. Иначе съм съгласен с всичко останало. :))
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg