Тези ежедневни навици са пагубни за планетата

2203
Тези ежедневни навици са пагубни за планетата

Досега вероятно сте направили поне няколко промени в начина си на живот с надеждата да живеете по-устойчиво.

Но се оказва, че много на пръв поглед добри навици са вредни за околната среда.

Вижте дали не трябва да преоцените някои малки ежедневни избори, които вредят на планетата. По-лесно е, отколкото си мислите.

Проблем: Консумацията на червено месо

Колкото и да обичате месо, трябва да знаете, че червеното месо, особено говеждото, оказва огромно влияние върху околната среда. Проучване от 2018 г. установява, че производството на говеждо месо заема 83% от земеделските земи в света, но осигурява само 18% от калориите и 37% от протеините.

Говеждото месо също така може да отдели до 105 килограма парникови газове на 100 грама протеин, което е най-големият замърсител сред другите източници на протеин. 


Решение: Помислете за растителна диета

Експерти съветват да помислим за преминаване към растителна храна и да редуцираме до минимум животинските продукти, като сирене и месо. Според същото проучване от 2018 г., растителните протеини са много по-лесни за усвояване, а и изискват по-малко пространство и отделят по-малко парникови газове. 

Проблем: Хвърляте храна

Когато не можете да изядете всичко, първият инстинкт може да е да изхвърлите остатъците в кошчето. Това безсмислено действие обаче има голямо въздействие върху емисиите парникови газове. Органичните отпадъци представляват голяма част от емисиите на метан.

Решение: Започнете да компостирате

Компостирането е един от най-лесните начини да не стигат хранителните отпадъци до боклука. Просто определете съд или парче земя и хвърляйте остатъците от храна там. В компоста не трябва да се слагат животински продукти, като месо и сирене, както и олио и мазнини.

Когато купчината компост започне да се разлага, ще остане богата на хранителни вещества почва, която е идеална за торене на градина.

Проблем: Пиенето на кафе

Ако сте един от милионите, които пият няколко чаши кафе всеки ден, може би ще бъдете шокирани да научите, че това може да допринесе за изменението на климата. Производството на кафе води до обезлесяване на огромни полета. Същевременно доставката му също допринася за въглеродния отпечатък, което прави всяка чаша вредна за планетата.

Решение: Изберете кафе, отглеждано в сянка

Когато кафето се отглежда в сянка, това означава, че заобикалящата го екосистема не е била изсечена. Но намирането на правилната марка може да бъде трудно, тъй като няма официален сертификат за сянка.

Вместо това потърсете логото Bird friendly, което означава“отглеждан на сянка” или че растенията се отглеждат под дървета, които от своя страна осигуряват местообитание на местни и прелетни птици и им подсигуряват храна и подслон. По този начин се създава една хармонична биосистема.

Проблем: Използване на токсични перилни препарати

Много популярни детергенти съдържат химикали, като фосфати, които са токсични за водните организми и правят водата по-кисела. Белината, друг често срещан препарат за почистване, също е пагубен за морския живот. Всички тези продукти се продават в пластмасови бутилки, които е малко вероятно да бъдат рециклирани.

Решение: Опитайте нови алтернативи за прането

Няма нужда да се откажете изцяло от прането, можете да промените начина, по който почиствате дрехите си. Избирайте био препарати, по възможност - насипни.

Проблем: Слагате всичко в сушилнята

Пералнята не е единствената, която генерира ненужни отпадъци, когато перете дрехите си. Сушилните използват много енергия - колкото една нова пералня, съдомиялна машина и хладилник, взети заедно.

Решение: Сушете дрехите на въздух, когато можете

Най-лесният начин да решите проблема е да сушите на въздух. Ако ви липсва аромата на сушилнята, напръскайте прането с малко спрей за бельо.

Проблем: Пластмасовите опаковки от измивните продукти

Продуктите за лична хигиена, като шампоан, балсам и гел за тяло, се предлагат в пластмасови контейнери. Като се има предвид, че 91% от пластмасата не се рециклира, тези опаковки е много вероятно да се озоват на сметище.

Решение: Без опаковка

Изберете продукти за лична хигиена, които не е необходимо да бъдат опаковани в пластмаса. Много марки са специализирани в твърди шампоани, балсами и средства за измиване на тялото и вероятно ще намерите продукт, който е подходящ за вас.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

танашиба-танахака
# 0
14:04 | 12 April 2022
търкалета от глупости
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg