Топ 10 ястия, които да опитате в Гърция

45071
Топ 10 ястия, които да опитате в Гърция

Кухнята в Гърция е много по-различна и разнообразна, отколкото преди години. Ако преди време всяка таверна сервираше само мусака, пълнени зеленчуци и два-три вида риба, задушена в домати, днес тук може да намерите изключително различни и интернационални ястия – дори виетнамска и мексиканска храна.
Истинската гръцка кухня обаче си остава ненадмината, а вкусът на най-традиционните за страната специалитети можете да опитате във всяко кафе, улични търговци или пекарни. Ако имате път към южната ни съседка и търсите кулинарни удоволствие, ето 10 неща, които не трябва да пропускате.


Гирос – плоска питка с пилешко сувлаки, пържени картофи и тцатцики

Този средиземноморски сандвич е известен в цял свят и се адаптира към местните вкусове. Все пак гръцкият гирос има определени характеристики, които го правят различен от останалите.
Гигантският вертикален конус от парче месо, който се върти на шиш, изобщо не е гръцки. Това вероятно е кипърски или турски патент. Един гръцки гирос обаче се прави само с пилешко или свиснко месо, никога с говеждо. Всеки майстор на гироси си има своята "тайна" комбинация от подправки - обикновено комбинация от чесън и лук на прах, червен пипер, канела, смлян кориандър, кимион и понякога къри на прах.

Сувлаки



Сувлаки е най-просто казано шишче – отново от пилешко или свинско месо, печено на скара. Обикновено се редува с кубчета тиквички, домати, лук или гъби.  Често се сервира със сос от мента, цедено мляко и краставички или гарнитура от питка, нарязани на едро домати и краставици и лук. В много части на Гърция това е традиционно мезе за узото.

Мезе



Гръцкото мезе обикновено включва няколко вида малки порции храни - обикновено салати, меса, сирена, ядки или маслини - поднесени към напитката. Обикновено те играят ролята на антипасти в Италия или тапас в Испания. Ястията с едно или две мезета са предназначени да абсорбират силния алкохол по време на дългите вечери. Сред най-популярните в Гърция мезета са октопод на скара върху дървени въглища с риган и марината от зехтин и лимон; местна луканка или сушено месо, сардини и маслини.

Гръцка салата



Може би всеки познава популярната гръцка салата – нарязани на едро домати, краставици, лук, маслини и парчета фета, обилно поляти със зехтин и поръсени с риган.
 
Сарми и пълнени зеленчуци



Почти никъде няма да намерите такова разнообразие на пълнени зеленчуци, както в Гърция – от популярните сарми, през малки чушки, пълнени с пикантно сирене, маслини с бадем, малки доматчета с пълнеж, не пропускайте да се насладите на автентичния вкус на тези ястия. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg