Топ астронавт на НАСА в София

1842
Топ астронавт на НАСА в София

Вчера в България пристигна топ астронавтът на НАСА д-р Стори Мъсгрейв. Той е в страната ни, за да участва във форума „Туризъм и пътувания в Космоса", който ще се проведе днес (17.03.2011 г.) от 16.00 ч. в Софийската опера и балет. Само час, след като самолетът на д-р Мъсгрейв кацна на летище София, организаторите от www.eCommerceAcademy.net свикаха пресконференция, на която астронавтът разказа за основните теми от своята презентация, както и отговори на поставените журналистически въпроси.

„Ще бъде много трудно космическите пътувания да станат по-евтини, затова бъдещето на космическия туризъм е в суборбиталните пътувания без да се излиза далеч от орбитата на Земята," каза Стори Мъсгрейв на публиката по време на пресконференцията. Астронавтът успокои бъдещите космически туристи, че физическа подготовка за суборбитално пътуване не е необходима. Според него обаче чисто психически пасажерите трябва да са готови за посрещнат изживяването и приключението, от което ще станат част.

На въпроса какво се крие зад името „Стори" (англ. история), той отговори, че това е име, което от поколения се предава в семейството му. Специално в неговия случай обаче астронавтът отговори, че то му пасва, защото целият му живот е низ от истории, които той обича да разказва.

Дали съществува извънземен живот? Стори Мъсгрейв е убеден в положителния отговор на този въпрос. Той заяви, че има абсолютна вяра в това, че живот във Вселената съществува и нещо повече - би желал друга цивилизация да го прибере, защото по думите му това би било доста забавно. Той смята обаче, че човечеството не е готово за подобна среща, въпреки че именно тя е най-важното нещо и според него от нея зависи обединяването на цивилизациите.

По-късно същия ден Стори Мъсгрейв изнесе презентация в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Десетки студенти имаха възможността да изслушат вдъхновяващата история на неговия живот. Той разказа за това как, дори незавършил училище, е заминал за Корея, където едва на 18 години вече е бил отговорен за изправността на летателните апарати на Американските военновъздушни сили. С постъпването му в екипа на НАСА той започва дългия си път към астронавтиката, като прекарва 18 години в разработване на космическия телескоп „Хъбъл". Той става неизменна част от екипажа на 5 космически совалки, като е участвал в общо 6 мисии.

Астронавтът разказва, че усещането да си в безтегловност е като да танцуваш балет. За сутрешния блок на БНТ1 той каза с усмивка: „Когато си там горе е много добре. Когато излита совалката, повярвайте, не се чувстваш толкова добре. Кацането също не е от най-приятните усещания".

За трагедията със совалката „Чалънджър" на 28 януари 1986 г. Стори Мъсгрейв сподели: „Това беше втората мисия на „Чалънджър". Аз участвах в първата. Когато се случи това, бях със семействата на загиналите ми колеги. Първо беше мъката, но след това тя се замести от гнева. Гняв, че това се е случило, заради някаква глупава недомислица, глупаво недоглеждане."

За астронавта основната мисия на човечеството в космоса е да го изследва. Според него конкурирането на САЩ с Русия не е рационално решение. Мъсгрейв каза още, че не вижда причина Бълария да не изпрати свой трети астронавт, но допълни, че е необходимо страната ни да е по-уверена и да набере самочувствие, като за това би могло да спомогне едно партньорство с Китай.

Стори Мъсгрейв изказа мнение и за трагедията и екологичната катастрофа в Япония. Той сподели вярването, че ядрената енергетика е добър вариант за произвеждане на електричество, тъй като полезните изкопаеми вече са изчерпани, но това в никакъв случай не значи, че е допустимо по какъвто и да е начин да излагаме своята среда на опасност. Дори като човек, който е живял и в Космоса, и на Земята, Стори Мъсгрейв казва: „Земята е домът ми, затова е красива отвсякъде. Харесва ми да съм горе, но предпочитам да стъпвам на твърда земя, защото така се чувствам вкъщи."

В студиото, както и на вчерашната пресконференция, неотлъчно до астронавта беше Джон Хейзълууд - изпълнителен директор на www.CenTransit.bg - основен спонсор на „Туризъм и пътувания в космоса", както и първата туристическа компания, която има намерение да продава билети за космически екскурзии. Мъсгрейв е в България по покана на Хейзълууд.

Profit.bg е медиен партньор на събитието.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg