Това е домът на най-лошото време в света (снимки)

3525
Това е домът на най-лошото време в света (снимки)

© Pixabay/Instagram

Връх Вашингтон, в Ню Хемпшир, е най-високият в североизточната част на САЩ, а планината със същото име, в която е разположен, е най-известната на изток от река Мисисипи.

Преди да пристигнат европейските заселници, местните жители наричали планината Агиокук, или „Домът на Великия Дух“.

Днес тя е по-известна като „Домът на най-лошото време в света“.


Планината Вашингтон се намира в умерения климатичен пояс, но има атмосферни условия, подобни на Арктика. Изключително силен целогодишен снеговалеж, гъста мъгла, силно заледяване и бурни ветрове са някои от най-важните й характеристики.

Върхът не е много висок - само 1916 метра, но въпреки това е изложен на някои от най-екстремните метеорологични условия на планетата, сравними с онези на на Еверест или на Южния полюс, разказва Amusing Planet.

Най-ниската температура, регистрирана някога на върха на планината, е -46.0° C. Само на Южния полюс е по-студено.

Най-високата скорост на вятъра, засичана тук, е 372 км/ч - това е и най-високата скорост на вятъра, регистрирана на Земята през по-голямата част от 20 век, надминавайки и най-ужасните урагани.

Върхът е брулен от ураганен вятър средно 110 дни в годината, което допълнително понижава стойностите на термометрите. На 16 януари 2004 г. е регистрирана температура от −42.0° C и ветрове със скорост 140.5 км/ч, в резултат на което усещането е като за −74.77° C.

Екстремното време в планината Вашингтон се дължи на географското й местоположение. Върхът стои по пътя на няколко въздушни течения, идващи от Атлантическия океан на юг, от региона на Персийския залив и Тихоокеанския северозапад. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Z (@z1985for7)

Близо 62 години планината държи световния рекорд за най-силен порив на вятъра, регистриран някога на повърхността на Земята. На 12 април 1934 г. изследователи от Обсерваторията на връх Вашингтон регистрират скорост на вятъра от 371 км в час.

Рекордът пада през 1996 г., когато безпилотна станция на остров Бароу, Австралия, записва нов рекорд от 407 км в час по време на тайфуна Оливия.

Нормалната телесна температура вече не е 37 градусаВсеки път, когато човек реши, че e болен, първата стъпка е да вземе термометъра и да провери дали температурата му е над 37 градуса

Първичната сграда на Обсерваторията на връх Вашингтон, построена през 1932 г., както и много структури, всъщност, са приковани към земята, за да не бъдат отнесени.

На връх Вашингтон вали сняг почти през цялата година, като падат средно 7 метра годишно. През февруари 1969 г. за едно денонощие падат рекордните 1.25 метра сняг.

Тези нестабилни метеорологични условия карат Чарлз Брукс - човека, който стои зад създаването на Обсерваторията на върха, да го нарече „Дом на най-лошото време в света“.

Върхът и обсерваторията са популярно място сред туристите. Планината влиза в популярна пешеходна зона, заедно с пътеката, пресичаща върха, която води много авантюристи в района.

Силният вятър го прави популярен и за планеризъм. За търсещите по-малко адреналин има железопътна линия, която може да ги качи до върха.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg