Най-добрите 50 ресторанта в света за 2018 г. вече са ясни, като италианската Osteria Francescana заема първото място.

Представителите на топ ресторанти от пет континента се събраха в испанския град Билбао за церемонията по награждаването по-рано тази седмица.

Това не е първият път, в който Osteria Francescana, чийто главен главен готвач е Масимо Ботура, е коронясан за най-добър ресторант в света - той беше на върха и през 2016 г., припомня британският Independent.

Второто място за 2018 г. бе присъдено на El Celler de Can Roca в Испания (на трето място през миналата година).

С една позиция напред в класацията, в сравнение с 2017 г., се придвижва и френският Mirazur (на трето място).

Победителят от миналата година - Eleven Madison Park от Ню Йорк, се класира на четвърто място през 2018 г.

Забележима е и липсата на готвачи от нежния пол на наградите, които са известни като Оскарите на хранителната индустрия. От първите 50 ресторанта само четири могат да се похвалят с главни готвачи жени.

Ето и топ 50 на най-добрите ресторанти в света:

  • Osteria Francescana (Модена Италия) - Най-добър ресторант в Европа
  • El Celler de Can Roca (Жирона, Испания)
  • Mirazur (Мантон, Франция)
  • Eleven Madison Park (Ню Йорк, САЩ) - Най-добър ресторант в Северна Америка
  • Gaggan (Банкок, Тайланд) - Най-добър ресторант в Азия
  • Central (Лима, Перу) - Най-добър ресторант в Южна Америка
  • Maido (Лима, Перу)
  • Arpege (Парис, Франция)
  • Mugaritz (Сан Себастиан, Испания)
  • Asador Etxebarri (Акспе, Испания)
  • Quintonil (Мексико сити, Мексико)
  • Blue Hill at Stone Barns (Ню Йорк, САЩ)
  • Pujol (Мексико сити, Мексико)
  • Steirereck (Виена, Австрия)
  • White Rabbit (Москва, Русия)
  • Piazza Duomo (Алба, Италия)
  • Den (Токио, Япония)
  • Disfrutar (Барселона, Испания)
  • Geranium (Копенхаген, Дания)
  • Attica (Мелбърн, Австралия)
  • Alain Ducasse au Plaza Athénée (Париж, Франция)
  • Narisawa (Токио, Япония)
  • Le Calandre (Рубано, Италия)
  • Ultraviolet (Шанхай, Китай)
  • Cosme (Ню Йорк, САЩ)
  • Le Bernardin (Ню Йорк, САЩ)
  • Boragó (Сантяго, Чили)
  • Odette (Сингапур)
  • Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Париж, Франция)
  • D.O.M. (Сао Пауло, Бразилия)
  • Arzak (Сан Себастиан, Испания)
  • Tickets (Барселона, Испания)
  • The Clove Club (Лондон, Векикобритания)
  • Alinea (Чикаго, САЩ)
  • Maaemo (Осло, Норвегия)
  • Reale (Кастел ди Сангро, Италия)
  • Restaurant Tim Raue (Берлин, Германия)
  • Lyle’s (Лондон, Великобритания)
  • Astrid y Gastón (Лима, Перу)
  • Septime (Париж, Франция)
  • Nihonryori RyuGin (Токио, Япония)
  • The Ledbury (Лондон, Великобритания)
  • Azurmendi (Ларабецу, Испания)
  • Mikla (Истанбул, Турция)
  • Dinner by Heston Blumenthal (Лондон, Великобритания)
  • Saison (Сан Франциско, САЩ)
  • Schloss Schauenstein (Фрьостенау, Швейцария)
  • Hiša Franko (Кобарид, Словения) - New entry
  • Nahm (Банкок, Тайланд)
  • Test Kitchen (Кейптаун, Южна Африка) - Най-добър ресторант в Африка
  • 15 ужасно отвратителни ястия, сервирани в най-елитните ресторантиНарастващата глобализация означава, че хората днес се срещат с екзотични и чуждестранни храни много по-често, отколкото по всяко друго време в историята