Това ли е най-честният град в света?

11731
Това ли е най-честният град в света?

© Pixabay

Кеш за милиони долари е предаван в полицейските звена за изгубени вещи на Токио всяка година, съобщава Bloomberg.

По данни на Metropolitan Police Department миналата година жителите на японската столица са предали рекордните 3.67 млрд. йени (32 млн. долара), три чевърти от които са били успешно върнати на техните притежатели.

Този феномен илюстрира привързаността на японците към кеша и към връщането на изгубени вещи, отбелязва Bloomberg.

Около 103 трлн. йени са били в обращение в Япония през 2015 г. – представляващи 19% от годишния оборот на страната. Това е най-високото ниво сред 18 развити нации и региони разгледани в доклад на Японската централна банка.

Да притежаваш пари в брой в Япония не носи голям риск. Вече повече от десетилетие страната се бори с дефлация, което прави кешът изгодна инвестиция понякога. Дори и сега, след четири години в режим на икономически стимули от страна на ЕЦБ, лихвените проценти са около нулата.

В същото време в Япония нивото на престъпността е ниско и практически не съществува страх от грабежи. В Токио нерядко се вижда хора да „запазват“ местата си в кафенетата като поставят чисто новите си iPhone-и на масите, докато отиват да си поръчат на бара. Търговците пазят дори и най-незначително изглеждащите изгубени вещи, в случай, че бъдат потърсени от своите притежатели.

Някои отдават това на японската култура и етично възпитание.

„В японските училища се преподават часове по етика и морал  учниците се научават да си представят чувствата на онези, които са загубили своите пари или вещи,“ казва Тошинари Тишиока – бивш полицай, а понастоящем професор в Kansai University of International Studies. „Така че не е рядкост да се види дете, което предава монета от 10 йени в полицейското управление.“

Процедурата си има както правила, така и награди. Според наредбата за изгубените вещи, всеки, който намери пари трябва да ги предаде на полицията, след което има правото на от 5 до 20% от намерената сума, ако законният собственик я потърси, или на цялата сума ако тя остане непотърсена в рамките на три месеца.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Евгени
# 0
18:03 | 17 March 2017
Велик град..
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg