Това животно изглежда като плюшена играчка, но може да ви убие

6012
Това животно изглежда като плюшена играчка, но може да ви убие

© Instagram

Всеки е чувал за отровни змии, паяци, стоножки, скорпиони и други животни, които използват токсини, за да се защитават или за да убиват плячката си. Отровните примати обаче са истинска рядкост. Всъщност на нашата планета има само един представител на този разред, който разполага с отровно оръжие - дебелото лори.

Със своите големи очи, миловидна муцунка и бавни движения, този бозайник може да заблуди много хора, че е просто една подвижна плюшена играчка.

В действителност обаче зад този безобиден външен вид се крие смъртоносна опасност. Лоритата, които живеят в тропическите гори на Югоизточна Азия, имат отровни жлези, разположени от вътрешната страна на лактите им. Приматите смесват този токсин със своята слюнка и при ухапване отровата попада в тялото на жертвата им.


Понякога те мажат с него своите малки, за да ги защитят от потенциални нападатели.

Любопитното е, че най-често отровата им се използва за нападение срещу други лорита при борба за територии, сблъсъци между популации или конфликти за храна.

Последствията от ухапването могат да бъдат много тежки, защото предизвикват некроза и засегнатото място буквално започва да се разпада.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @slowlorisdaily

 

Отровата на лоритата е опасна и за човека, макар че рядко е смъртоносна. Досега има само един случай на фатален изход след ухапване от такова животно и той е следствие от алергичен шок. 

Дебелите лорита са нощни животни и прекарват по-голямата част от деня в сън. Хранят се с цветен нектар, плодове и насекоми.

Някои видове, като яванското дебело лори са защитени, тъй като популацията им драстично е намаляла през последните години. Тези примати често стават жертва на бракониери заради козината си или пък стават жертва на незаконната търговия с домашни любимци, която, за съжаление, все още процъфтява в Азия.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @slowlorisdaily

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg