Той е на 16 г., но вече управлява портфейл от 250 хил. долара

4615
Той е на 16 г., но вече управлява портфейл от 250 хил. долара

Сударшан Шридаран е на 16 години, но това не му пречи днес да управлява портфейл от акции на стойност 250 000 долара - пари, които неговите родители смятат да използват години след пенсионирането си. 

Да, това може би е твърде рискована стратегия за бъдещите пенсионери и едва ли някой би препоръчал даването на подобна финансова свобода на тийнейджър, но Шридаран вече се е доказал пред родителите си с успехи в предходните години.

Ученикът дори вече е спечелил значителни суми (повече от 43 000 долара), като най-добрите му сделки до момента са печалба от 17 000 долара от книжата на Tesla, 14 600 долара профит от акциите на Google и още около 5600 долара от Netflix.

„Баща ми предизвика интереса ми, като ми каза да слушам специализирано предаване по радиото още в основното училище. Купи ми и специализирана литература“, споделя той.

Така още на 12-годишна възраст той започва да предлага своите инвестиционни идеи на родителите си. В началото те не гледат сериозно на възможността младежът да инвестира, но той не приема „не“ за отговор.

Ето защо прави презентация на своите избори на компании, а виртуалните му сделки доказват, че подборътму е правилен.

"Разрешихме му, като аз изпълнявах сделките от негово име и винаги поставях поръчка за stop loss (поръчка, която лимитира загубата от дадена позиция), но в началото наистина беше малко страшно“, споделя бащата му.

След няколко успешни сделки семейството взима решение да продаде свой имот, за да добавят повече пари към сметката си. Те дори предоставят данни на CNNMoney, удостоверяващи истинността на сделките и реализираните печалби.

При избора си на акции Шридаран си задава два основни въпроса: „Ще бъде ли компанията все още на пазара след 10 години? Наистина ли имат нужда хората от продуктите на компанията?

Именно това обяснява и покупката му на акции от Microsoft, Adobe и Google. “Ако тези компании не са на пазара, в интернет ще настъпи хаос“, споделя той.

Да, част от реализирания доход на младежа се дължи и на бичия пазар на борсата в САЩ, извел котировките на определени компании до нови рекордни стойности, пише още изданието.

Средно в портфейла на 16-годишния младеж има между 2 и 10 компании. През 2014 г. той постига доходност от 42%, или близо 4 пъти над повишението на S&P500. Година по-късно той отчита нови 30% доходност

Както и всеки друг инвеститор, той също има сделки, от които е на минус. Към момента той е на загуба от около 20 000 долара от книжата на Visa и Nike.

Тийнейджърът не се интересува само от капиталовия пазар, а играе и баскетбол, обича и видео игрите.

В ранния период на инвестиционната си кариера Шридаран искал да стане хеджфонд мениджър, след като завърши образованието си. Днес обаче е на мнение, че търговията с акции и изобщо кариера във финансовия свят са много стресиращи занимания, ето защо той би предпочел стартирането на свой стартъп.

Младежът споделя, че вече е разбрал, че парите не са всичко на този свят. Те са средство, което може да те отведе от точка А до точка Б, казва още той.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg