Той си върна компанията и година по-късно вече е милиардер

643
Той си върна компанията и година по-късно вече е милиардер

© Twitter/Rich_Barton

Основателят на Zillow Рич Бартън вече е милиардер, след като силните резултати от рискова стратегия за закупуване на нови жилища оскъпиха книжата на компанията със 17% вчера.

Това се случва близо година, след като той се завърна на поста главен изпълнителен директор. 

Акциите на Zillow затвориха на цена от над 64 долара за брой за първи път от юни 2018 г.

Бартън притежава 15.8 млн. акции, в това число над 700 000 книжа, които купува евтино през ноеври 2018 г. 

Бартън основава Zillow с четирима свои колеги от предишната му компания Expedia и притежава най-големия индивидуален дял. Разочарован от своя личен опит със закупиването на имот, той смятал, че технологиите ще революционизират процеса.

Със своите оценки на имоти и лесен достъп до качване на обява, сайтът се превръща в хит, веднага след като тръгва през 2006 г., но Бартън искал да развие бизнеса още повече.


“Ние точно осветихме пазара. Хората досега бяха на тъмно,” казва Бартън пред Forbes миналата година. “Показахме им какво е налично и ги накарахме да мечтаят за това какво могат да купят. За част от тях ние сме практичен инструмент и им помагаме да направят точно това.”

През 2010  г. той предава поста главен изпълнителен директор на един от другите четирима съоснователи - Спенсър Раскоф. Бартън остава в компанията като изпълнителен председател, но прекарва голяма част от времето си със своето семейство и в работа по други проекти, като сайта Glassdoor.

Zillow печеше пари, като продава обяви на имотни агенти и до 2018 г. имаше средно 157 милиона потребители на сайтовете си, които дотогава включваха още Trulia, StreetEasy и Hotpads.

Тогава, през април 2018 г., Zillow направи рязък завой към нещо, към което Бартън отдавна се стремеше, като навлезе на прохождащия пазар на закупуване на жилища по поръчка с услуга на име Zillow Offers.

Потенциалните продавачи на определени пазари могат да се свържат със Zillow за собствения си дом и да попитат компанията колко е готова да плати за техните домове.

През февруари 2019 г. компанията обяви, че той ще се завърне като главен изпълнителен директор, за да оглави прехода.

Въпреки популярността на Бартън, неговото завръщане не успокоява напълно акционерите. Остават опасения за това как компанията ще се справи с бизнеса с препродажба на имоти, докато в същото време развива и основната си дейност. Акциите на Zillow не се представяха добре през цялата 2019 г.

С публикуването в сряда на финансовите си резултати за цялата 2019 г. Zillow демонстрира достатъчно инерция и в двата бизнеса, което оскъпи рязко акциите й.

Миналата година Zillow е закупила 6 511 жилища и е продала 4 313 от тях, генерирайки 1.4 млрд. долара приходи от продажби на имоти. През четвъртото тримесечие, когато са били реализирани близо половината от продажбите, средната цена на имотите е била 317 155 долара.

Приходите от продажба на имоти за тримесечието възлизат на 603.2 млн. долара и загуба преди данъци в размер на 12.186 млн. долара. Междувременно, медийният бизнес отчита 1.3 млрд. долара приходи за годината, което представлява ръст от 6%.

От Zillow прогнозираха, че в срок по-малък от пет години компанията ще купува по 5 000 жилища месечно, което представява 1% от всички продажби на жилищни имоти в САЩ, и ще генерира 20 млрд. долара приходи годишно от продажба на имоти.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg