От посетителите на един от най-скъпите ресторанти в Манхатън вече няма да се очаква да оставят бакшиш, след като се нахранят.

Ресторантът Eleven Madison Park е решил да се откаже от бакшишите и да вдигне цените на ястията в менюто си с 31%, така че те да включват и обслужването.

От началото на следващата година ястието в ресторанта с три звезди от Michelin ще струва 295 долара плюс 170 долара за вино, или общо 465 долара на човек, без включен данък. Ресторантът предлага сезонно тейстинг меню, което включва между 12 и 15 ястия и струва 225 долара.

Този ход е насочен към намаляване на разликата в заплащането на служителите, работещи в салона, и това на тези в кухнята, които не получават бакшиши, обяснява Уил Гуидара, съсобственик на Eleven Madison Park.

Вижте още: Ресторантите с най-скъпи тейстинг менюта

"Кухненският персонал е въодушевен от промяната, той ще получи средно 15% повишение на заплащането. В салона се доверяват на мениджмънта, но има и известна тревога, защото промените в заплащането на човек могат да бъдат плашещо нещо," казва Гуидара пред CNNMoney.

Той също така добавя, че 90% от 150-те служители на ресторант ще бъдат засегнати от промените в заплащането.

Засега е все още слаба, но тенденцията към премахването на бакшишите в луксозните ресторанти се засилва.

В същото време служителите на ресторанти в Ню Йорк, които получават бакшиши, ще получат увеличение в заплащането в края на годината. На 31 декември щатът ще вдигне минималното заплащане до 7.50 долара на час от 5 долара в момента.