Този плаващ мобилен кампус е символ на устойчивото бъдеще

1376
Този плаващ мобилен кампус е символ на устойчивото бъдеще

Манхатън е остров, но и един от най-популярните градове в света. Площта му не е достатъчно голяма, за да събере всички хора, които са там или разполагат с възможности за множество развлекателни дейности. Имайки предвид, че населението и нуждите продължават да се увеличават, но земята не - 3deluxe проектира We The Planet Campus (WTP) - мобилна, плаваща зелена платформа край бреговата линия на Манхатън.

Идеята е това да бъде място за свикване на международни срещи на високо равнище, работни срещи и образователни програми, които да се съсредоточат върху трансформирането на света към едно по-добро бъдеще.

Органичната форма на острова е вдъхновена от естествените елементи, които го заобикалят - вода, слънце и вятър, а междувременно биотопът е проектиран да върне толкова, колкото е необходимо от природата, като генерира собствена енергия и питейна вода. Плаващият кампус е поръчан от базираната в Ню Йорк организация „We The Planet“ (WTP), за да се превърне в комуникативна платформа, която улеснява работата за защита на целия живот на сушата и под морето.

Той ще бъде домакин на международни конвенции, световни срещи на високо равнище, работни срещи и образователни програми, които се фокусират върху устойчивото съществуване и опазването на планетата. Визията на WTP за кампуса е да го направи 100% независим от енергия и питейна вода, като плаващите блатни биотопи съставляват 50% от общите повърхности.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yanko Design (@yankodesign)

Кампусът на WTP е вдъхновяващо архитектурно творение, то възпитава и насърчава всички, работещи в посока изграждането на по-благоприятни за хората места, които живеят в хармония със заобикалящата ги среда. Тук ще има ново поколение корпоративни сгради, които предлагат повече от функционалната обвивка на сграда, и ще бъдат място за хората, които работят по проблемите за опазване на Земята.


„След шока от пандемията и социалната поляризация от последните години, се усеща копнеж за положителна промяна. Време е архитектурата и урбанизмът да предприемат по-амбициозен подход за хуманизиране на нашата жизнена среда “, казва Дитер Брел, креативен директор на 3deluxe.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yanko Design (@yankodesign)

Кампусът е разположен на плаваща платформа, която е мобилна и защитена от повишаване на морското равнище. Естественият биотоп осигурява зеленина и органично разширява земната площ на града. Частично публичната платформа не само представлява допълнителна дестинация за жителите на Ню Йорк за спорт, отдих и комуникация, но също така и атрактивна  нова дестинация за Западен Манхатън. Кампусът има ливада, пясъчен биотоп и сламените зелени покриви, които създават жизнена среда за разнообразен животински и растителен свят. Строителните материали са дърво, глина, тръстика и рециклирани материали като биопластмаси.

Амбициозният кампус на WTP също планира да използва най-новите технологии за прочистване на въздуха заедно с биореактори с водорасли, вятърни паркове, фотоволтаици и морски централи, които ще бъдат разположени под плаващата платформа за добив на енергия. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

мрете ве
# 0
05:08 | 1 August 2021
земя има достатъчно, стига да се не бутат всички у градо
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg