Има ресторанти, които посещавате единствено заради храната, без да имате други очаквания. Има и такива, които предлагат изживяване за сетивата.

Не бихте очаквали свещи и шеф майстор в заведение за такоси, но знаете, че ако резервирате маса в скъп ресторант, ще получите красив декор, внимателно обслужване и грижливо приготвена храна от най-високо качество.

За един китайски дизайнер обаче тези стандарти не са достатъчни.

Предвид предназначението им, не е изненадващо, че ресторантите рядко се различават от стандартното подреждане на няколко маси в голяма, отворена стая. Този вид оформление позволява на сервитьорите и другите служители да отговорят на нуждите на клиентите само с един поглед.

Но според Ксу Ксиюн, главен дизайнер и творчески директор на Yiduan Shanghai Interior Design, подобно оформление е доста скучно. Неговата фирма наскоро пое проект, чиято цел е да разчупи обикновеното пространство с поетична елегантност и намигване към китайските традиции.

Ксу твърди, че не са имали никакви поръчки в областта на дизайна на ресторанта твърде дълго време.

При търсенето на иновативно решение, което не само да надхвърли очакванията за вечеря, но и да ангажира емоциите, той представя серия от големи бамбукови кошници, които ще приютяват гостите в индивидуални стаи, позволявайки им да се съсредоточат върху храната.

Резултатът е New Shandao Restaurant във Фуджоу, Дзянси, който е завършен през 2017 г. Замислен като бамбукова гора, ресторантът разполага с няколко мецанин нива на петоъгълни бамбукови структури в различни размери.

Някои от тези бамбукови кабини разполагат с интимни маси за малки партита, докато други могат да поберат по-големи групи. Този материал не само трансформира атмосферата на пространството, но също така придава усещане за неприкосновеност на личния живот.

"Влизайки в пространството, ще бъдете учудени от вълшебната бамбукова гора", казва Ксу. "Ще се почувствате спокойствие и свежест в това пространство с дъх на природа."

Проектът е особено предизвикателен предвид естеството на самата сграда, която преди това служи като офис. Обновеният ресторант заема всичките четири етажа на сградата, с лоби и кухня на първия етаж, банкетна зала на втората, частни стаи на третия етаж и "социална зона за хранене" на четвърти етаж.

Докато интериорният дизайн се променя от едно ниво на друго, бамбукът остава обединяващ елемент, създавайки усещане за визуална и тематична хармония от входа през целия ресторант до покрива.

"Цялото пространство се гради на основата на международно подкрепяната екологична концепция", казва Ксу.

"Той представя чувство за прозрачност, но дава и възможност за уединение; той е интимен, но не депресиращ. Творческият бамбукообразен кът за хранене е най-важното в дизайна. Стълбите и трапезарите са скрити в бамбуковите кошове, сякаш целият ресторант е скрит в бамбукова гора. Бамбуковите части правят ресторанта по-елегантен, естествен и прост, като по този начин създават пространство, което напомня за чистота и простота ".