Kossu, Финландия

В действителност, Kossu е съкращение на Koskenkorva и е националната напитка във Финландия. В чужбина тя се продава като водка.

Вярно е, че изглежда като водка (чиста е) и има вкус приблизително на водка, реално не точно такава. Това е нещо, което финландците наричат viina - неутрален, средно силен алкохол, към който е добавено малко количество захар.

Това, което прави Kossu интересна напитка обаче, е фактът, че тя е база за експерименти и много смеси. Може да допълните Кола и ще имате Kossukola, със сода се получава Kossuvissy, с Red Bull имате Kossubattery.

Kossuminttu има вкус на вода за уста и е изключително популярен. Най-доброто от всичко обаче е смесицата на напитката с местен ликьор, наречен Salmiakki или Turkinpippuri.

Changaa, Кения

Едно от удоволствието, което се изпитва при дегустацията на една напитка, е не толкова нейният състав, колкото мястото, където се опитва. Затова, ако искате да опитате changaa, нека това да бъде сред местните хора в Найроби.

Иначе това е обикновен дестилиран спирт, произведен от царевица или просо. Количеството алкохол обикновено е много висок и дори може да е потенциално смъртоносен.

T'ej, Етиопия

T'ej е вид вино, направено с мед, вода и гешо - сорт зърнастец. Тя прилича на портокалов сок и има вкус на ризлинг. Напитката заема особено място в етиопската култура, а 70 процента от меда, който се произвежда тук, се влага в производство на напитката.

Наздраве! Coca-Cola пусна първата си алкохолна напитка Засега тя ще се продава само на японския пазар

Umeshu, Токио

Umeshu е също толкова важна напитка в японската култура, колкото и саке, макар и да е по-малко известна в чужбина, където обикновено се идентифицира като сливово вино. Но тя не е от сливи и не е вино.

Това е просто смес от захар и ume - плод, подобен на кайсия и слива, но различен от двата. Разбира се, umeshu може да купите и от магазина, но най-хубавото се прави в домашни условия. И няма нищо сложно – три съставки и време, в което да отлежи.

Крайният аромат зависи от това колко дълго оставите ume да се смеси с алкохола и захарта. Но и тук си има тънкост, за да се постигне перфектният баланс.