Трансплантация на дървета, или абсурдите на Китай

2626
Трансплантация на дървета, или абсурдите на Китай

© Pixabay/Instagram

От няколко години насам китайското правителство засажда хиляди дървета в градовете в цялата страна, надявайки се да създаде градска гора, която да се бори с замърсяването, както и да донесе сянка на обществените пространства.

Усилието е похвално, но ако се проучи произходът на някои от тези дървета, се разкрива обезпокоителен процес. Голяма част от тях не се отглеждат в градската им среда, а се местят като зрели дървета от селските райони.

"Цялата "зелена" концепция е една злоупотреба", казва китайският фотограф Ян Уанг Престън, която открива разочароващата тенденция преди повече от пет години, докато работи върху фотографски проект, съобщава Amusing Planet.

През март 2013 г. Престън спира в малко село в провинция Юнан, където забелязва красиво 300-годишно фикусово дърво. Селото трябва да бъде разрушено, защото наблизо се строи язовир. Така че фотографът решава да документира колкото е възможно повече, преди да изчезне.

16 удивителни (част от тях отвратителни) факти за КитайДисциплината на китайската армия се дължи на карфица

Три месеца по-късно, когато Престън се връща в селото, то е изчезнало. При това не само къщите, но и дърветата липсват. Местните, преместили се да живеят по-високо над язовира, й казват, че всички дървета в селото са продадени за еквивалента на около 10 000 паунда (близо 22 хиляди лева).

Най-голямото от тези дървета - 300-годишният фикус, който тя нарича Франк, е продаден на петзвезден хотел, който се строи в град, разположен на около два часа път с кола.

 

A post shared by ZEIT (@zeit) on

Когато фотографът проследява пътя му, тя открива дървото на празен строителен обект. Строителството на хотела дори не е започнало.

"Видях дървото в дома му, покрито с листа, докато селяните живееха около него. Сега беше като човек, чиито ръце са отрязани", казва тя.

 

A post shared by TjejLand (@tjejland) on

Дървото е осакатено и за да остане живо, е покрито с подхранващи торби. На въпроса дали то ще оцелее, един от пазачите отговаря уверено "Да". И все пак, когато Престън се връща на същото място през 2017 г., тя открива, че Франк е загинал две години по-рано.

"Трансплантацията на дървета в Китай е сериозна индустрия", казва Престън за вестник Guardian. "Много от тях са изкоренявани и изпращани на големи разстояния до нови градове. Част от купувачите им дори не се интересуват дали новият климат е подходящ. Виждала съм дървета от Виетнам, засадени на места, които са твърде студени за тях. Заради това трябва да ги обвиват в гигантски пластмасови торби".

 

A post shared by vogtlandscape (@vogtlandscape) on

Фотографът наскоро публикува книгата си "Гора", в която тя разказва историята на шестдесет дървета, изселени от първоначалното им местообитание и засадени на нови места.

Ч

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg