Третото тримесечие – рекордно слабо за глобалния IPO пазар

772
Третото тримесечие – рекордно слабо за глобалния IPO пазар

Ако в първите две тримесечия на 2008 г. станахме свидетели на това как темпът на първични публични предлагани я света се забавя, то през третото той почти спря, пише The Wall Street Journal.

В последните три месеца общо 119 компании в света се осмелиха да предложат книжа на пазара. Те набраха общо 7.8 милиарда долара по данни на Dealogic.

Това е по-малко от половината от цифрата за второто тримесечие (241 предлагания) и една трета от 364-те IPO-та, набрали 49.3 млрд долара през третото тримесечие на 2007 г. Спадът в доларово изражение на набраните средства е още по-драматичен.

Броят на IPO-тата през това трето тримесечие е най-ниският, откакто Dealogic започват да водят статистика (от 1995 г до сега). Данните изключват АДСИЦ компаниите.

Очакванията на анализаторите за четвъртото тримесечие не са по-оптимистични, предвид глобалната криза.

Ако тази тенденция се запази (до сега през 2008 г е имало 576 IPO-та), годината може да се окаже най-лошата за IPO пазара от 2003 г до сега (тогава имаше 805).

Броят на компаниите, желаещи публичен статут, намалява във всички краища на света.

Европа е сред най-засегнатите – за третото тримесечие има едва 22 IPO-та, което е със 78% по-малко от 101 за същия период на миналата година. Набраните средства за тримесечието са 579 млн. долара, което е с 94% по-малко от 9.9 млрд. долара за същия период на миналата година.

Едва пет компании в САЩ се престрашиха да дебютират на пазара за последните три месеца. Те набраха общо 935 млн долара. За сравнение, за същия период миналата година е имало 39 предлагания, а постъпленията са били в размер на 12 млрд. долара.

От тях само една компания (Energy Recovery Inc) отбеляза покачване в цените на акциите в първия си ден на борсова търговия.

В други части на света също няма нищо интересно.

В Латинска Америка за третото тримесечие на 2007 г. е имало 22 предлагания за 13 млрд. долара. Колко е имало за същия период тази година? Нито едно.

Броят на IPO-тата в Китай (както на А акции, които са почти изцяло достъпни само за местни инвеститори, и Б акции, които са достъпни и за чужди инвеститори) е спаднал с 62%, до 28. Набраните средства пък са намалели с цели 80%, до 2.8 млрд. долара.

В Индия е имало шест IPO-та на стойност едва 126 млн. долара (спрямо 25 и 2.2 млрд. долара за същия период миналата година).

Добра новина има единствено в Близкия Изток и Северна Африка. Въпреки че и там броят на предлаганията намалява (до общо 7), през последното тримесечие те са били по-големи по размер и набраните средства са се удвоили на годишна база - до 1.5 млрд долара.

Четвъртото тримесечие по традиция е доста натоварено, но тази година най-вероятно ще бъде различна, коментира The Wall Street Journal.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...