Третото тримесечие – рекордно слабо за глобалния IPO пазар

744
Третото тримесечие – рекордно слабо за глобалния IPO пазар

Ако в първите две тримесечия на 2008 г. станахме свидетели на това как темпът на първични публични предлагани я света се забавя, то през третото той почти спря, пише The Wall Street Journal.

В последните три месеца общо 119 компании в света се осмелиха да предложат книжа на пазара. Те набраха общо 7.8 милиарда долара по данни на Dealogic.

Това е по-малко от половината от цифрата за второто тримесечие (241 предлагания) и една трета от 364-те IPO-та, набрали 49.3 млрд долара през третото тримесечие на 2007 г. Спадът в доларово изражение на набраните средства е още по-драматичен.

Броят на IPO-тата през това трето тримесечие е най-ниският, откакто Dealogic започват да водят статистика (от 1995 г до сега). Данните изключват АДСИЦ компаниите.

Очакванията на анализаторите за четвъртото тримесечие не са по-оптимистични, предвид глобалната криза.

Ако тази тенденция се запази (до сега през 2008 г е имало 576 IPO-та), годината може да се окаже най-лошата за IPO пазара от 2003 г до сега (тогава имаше 805).

Броят на компаниите, желаещи публичен статут, намалява във всички краища на света.

Европа е сред най-засегнатите – за третото тримесечие има едва 22 IPO-та, което е със 78% по-малко от 101 за същия период на миналата година. Набраните средства за тримесечието са 579 млн. долара, което е с 94% по-малко от 9.9 млрд. долара за същия период на миналата година.

Едва пет компании в САЩ се престрашиха да дебютират на пазара за последните три месеца. Те набраха общо 935 млн долара. За сравнение, за същия период миналата година е имало 39 предлагания, а постъпленията са били в размер на 12 млрд. долара.

От тях само една компания (Energy Recovery Inc) отбеляза покачване в цените на акциите в първия си ден на борсова търговия.

В други части на света също няма нищо интересно.

В Латинска Америка за третото тримесечие на 2007 г. е имало 22 предлагания за 13 млрд. долара. Колко е имало за същия период тази година? Нито едно.

Броят на IPO-тата в Китай (както на А акции, които са почти изцяло достъпни само за местни инвеститори, и Б акции, които са достъпни и за чужди инвеститори) е спаднал с 62%, до 28. Набраните средства пък са намалели с цели 80%, до 2.8 млрд. долара.

В Индия е имало шест IPO-та на стойност едва 126 млн. долара (спрямо 25 и 2.2 млрд. долара за същия период миналата година).

Добра новина има единствено в Близкия Изток и Северна Африка. Въпреки че и там броят на предлаганията намалява (до общо 7), през последното тримесечие те са били по-големи по размер и набраните средства са се удвоили на годишна база - до 1.5 млрд долара.

Четвъртото тримесечие по традиция е доста натоварено, но тази година най-вероятно ще бъде различна, коментира The Wall Street Journal.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg