Тревожни факти за човешкото потребление

2028
Тревожни факти за човешкото потребление

Всеки един човек, който живее в развития цвят, е консуматор. И въпреки че тези хора са само малка част от световното население, те използват повечето от ресурсите на Земята.

Фактите стават още по-обезпокоителни и предвид това, че населението на света постоянно нараства, а това означава и по-голямо потребление.

Вижте няколко обезпокоителни факта за консуматорското общество, които трябва да знаете:

Днес има повече от 1.7 милиарда човека от  "потребителския клас". Половината от тях сега са от развиващия се свят. Консумативният начин на живот на 20 век в Европа и Северна Америка се превърна в глобален в 21 век.

През 2000 г. сумата, похарчена от частните домакинства по целия свят, достигна 20 трилиона долара. Това е четири пъти повече спрямо 1960 г.

С нарастването на доходите хората получават по-голям достъп до потребителски стоки. През 2002 г. три четвърти от човечеството живеят в къща с поне един телевизор.

Част от повишеното потребление може да се обясни с нарастването на населението. ООН предвижда 41% ръст до 2050 г. - до почти 9 милиарда души. Повечето от тях ще се намират в развиващите се страни.

САЩ са една от малкото развити страни, чийто население се очаква да расте по-бързо спрямо останалите. До 2050 г. се предполага, че те ще имат до 100 милиона повече жители.

Това означава, че дори ако средният американец консумира с 20% по-малко месо през 2050 г., общото потребление на месо ще продължи да е с 5 милиона тона по-голямо.

Нарастващата част от потребителския клас живее в развиващия се свят. Китай и Индия сега са дом на 20% от тези хората, или около 352 милиона души, което е повече от цялата Западна Европа.

12% от хората, живеещи в Европа и Северна Америка, представляват 60% от потребителските разходи, докато 60%, живеещи в Южна Азия и Африка на юг от Сахара, малко над 3%.

Ако се решат проблемите на света в областта на околната среда и икономическите различия се изравнят, страните няма да трябва да харчат толкова. Вместо това те биха могли да инвестират в създаването на по-високо качество на живот за своите граждани.Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg