Трейдър крил 1.1 млрд. долара загуби смята, че не е престъпник

3743
Трейдър крил 1.1 млрд. долара загуби смята, че не е престъпник

Тошихиде Игучи е трейдър, които успява да скрие сключени неправомерно губещи сделки за 1.1 млрд. долара, докато работи за Daiwa през 80-те години, споделя пред CNBC, че не се възприема като престъпник.

Въпреки че той не е толкова известен като Ник Лийсън, трейдърът, чиито загуби от неправомерни сделки водят до фалита на Barings Bank през 90-те години, Игучи е смятан, за един от 'пионерите' на този тип незаконна дейност.

В периода 1983-1995 г. Игучи укрива 1.1 млрд. загуби от Daiwa. През 1996 г. той е осъден на четири години затвори и глобен с 2.6 млн. долара.

Въпреки разрушителните последствие от неговите действия, Игучи заявява пред CNBC, че не смята, че наказанието, което е получил, е отговаряло на неговото престъпление.

"Наказанието абсолютно не подхождаше на престъплението. Дори не смятам, че това е престъпление. Това не е нищо повече от нарушаване на вътрешните правила на фирмата," казва Игучи.

"Не съм спечелил и цент от всичко това. Това е разликата между трейдър, който сключва сделки, за които не е упълномощен и измамниците, които се опитва да забогатеят. Трейдърите не правят това, за да забогатеят, а за да си върнат работата," добавя той.

Проблемите на Игучи започват, когато той започва да крие малки загуби от търговия като продава облигации от сметки на клиенти в опит да излезе от това положение, но впоследствие загубите му излизат извън контрол.

Смята се, че той е фалшифицирал 30 000 разписки за сделки и е продал ценни книжа на клиенти на Daiwa за 377 млн. долара, както и ценни книжа на банката на стойност 733 млн. долара, за да прикрие следите си.

На въпрос защо не е признал за грешките си по-рано, Игучи отговаря, че в манталитета на трейдъра е да продължи да търгува вместо да признае поражението.

"На този етап човек е толкова отчаян, че не мисли за това. Докато има възможност да възстановиш всичко, полагаш усилия да възстановиш загубите на банката и поради тази причина тук няма нищо криминално," казва Игучи.

Други известни трейдъри, които са попадали в подобно положение са Лондонския кит, който струва на JP Morgan над 6 млрд. долара през 2012 г., Куеку Адоболи, който натрупша 2.3 млрд. долара загуби на UBS през 2011 г. и Жером Кервиел, който постави Societe Generale на колене през 2008 г. с губещи сделки на стойност 7 млрд. долара.

Според Игучи не е вярно, че тези трейдъри са просто 'гнили ябълки'.

"Това е заблудата. Винаги казваме, че има гнили ябълки, но всеки трейдър може да изпадне в подобно положение. Вината в крайна степен трябва да стигне до върха. Корпоративната култура улеснява този тип дейности. Винаги да се търси печалба на всяка цена. Тогава системата за управление на риска отслабва," казва Игучи.

"Това дори не е правилно или грешно. Веднъж след като попаднеш в този вид търговия нещата са като плаващи пясъци," добавя той.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg