Трите типа приятелство и защо се нуждаем от всички тях

2153
Трите типа приятелство и защо се нуждаем от всички тях

© Unsplash

Според проучване на Харвардския университет, започнало през далечната 1938 година, най-важни за човешкото щастие са позитивните взаимоотношения – и особено приятелствата, пише CNBC.

Поддържането на дългогодишни, стабилни приятелства е една от седемте практики на хората, които водят щастлив и здравословен живот, откриват учените. Всяко приятелство изглежда по различен начин – така и трябва да бъде.

Известният гръцки философ Аристотел свежда приятелствата, които завързваме с околните, до три вида, всеки от които ни е необходим, за да се чувстваме пълноценни, смята професор Артър Брукс от Харвардския университет, който води обучение за управление на щастието.


Пътят към дълготрайното щастие зависи от 7 прости избораКогато съдбата ви прати „крива топка“, направете изборите, които имат значение, и преминавайте през дните съзнателно и целеустремено

Трите типа приятелство и защо се нуждаем от всички тях

Трите типа приятелство според Аристотел, за които Брукс пише в книгата си „The Best Friends Can Do Nothing For you” и говори в своя курс, са:

  1. Основани на взаимната изгода.

Това са позитивните взаимоотношения, които поддържаме с хора на работното място. По характер те наподобяват транзакция, казва Брукс.

  1. Основани на взаимното удоволствие. 

Тези приятелства са плод на взаимно възхищение, от което и двете страни черпят удоволствие. Ако единият човек намира другия за забавен, интересен или приятен, приятелството помежду им най-вероятно е от втория тип.

  1. „Идеалното“ приятелство.

Според Аристотел идеални са приятелствата между хора, които споделят обичта си към нещо и то не просто ги сближава, но и ги прави по-добродетелни. Тези взаимоотношения не се дължат на взаимна изгода или удоволствие, а на стремежа към взаимни помощ и подкрепа.

Кога бяхте най-щастливи, какво правехте? Съвети за емоционално богатствоЗа да разберете какво определя емоционалното богатство за вас, запитайте се какво бихте започнали (или спрели) да правите, ако разполагахте с неограничени финансови ресурси и много ограничено време

Приятелствата от първия тип невинаги са от най-удовлетворяващите, а от втория често не се задълбочават отвъд споделените интереси – но и двата са важни. Те „обикновено не носят дълготрайно щастие и комфорт“, но са полезни за житейското ни развитие, казва Брукс. Затова „не можем да си позволим да ги излагаме на риск чрез конфронтации, трудни разговори или интимност“, добавя той. 

„Успехът не е гаранция за щастие“: Съветите на Рей Далио за приятен животМилиардерът дефинира успеха, стойността на парите и изтъква силата на собствените ни принципи

По тази причина силно се нуждаем и от „перфектните“ приятелства, които ни носят истинско удовлетворение. „Дори да не бихте могли да опишете с думи едно такова приятелство, вероятно познавате чувството, което то носи“, пише Брукс.

Перфектните приятелства често включват споделена обич към нещо отвъд двамата души, било то трансцендентно (като религията), или просто забавно (като бейзбола), но не зависят от работа, пари или амбиция.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg