Тя изкарва хиляди долари като професионална шаферка

3897
Тя изкарва хиляди долари като професионална шаферка

© Instagram

29-годишната жителка на Манхатън Джен Гланц, която има невероятно положителна нагласа към живота, прекарва последните три години, вършейки работата на озадачени, разсеяни и като цяло неспособни за тази дейност шаферки. Естествено, тя може да разкаже най-странните случки от сватби.

“По време на една сватба през август булката изпи цяла бутилка водка,” си спомня Гланц. “Тя се напи до безпаметност и започна да крещи как това е най-лошата вечер в живота й.”

Това е само началото от Гланц. Тя е виждала жени, които молят шаферките си да им боядисат косата, да ги напръскат със спрей за тен, да отслабнат. Тя е виждала булки да разрушават собствените си сватби, защото не са точно копие на това, което са създали предварително в Pinterest.


Тя е виждала булки да получават нервен срив минути преди да тръгнат към олтара, защото осъзнават, че мъжът, за когото им предстои да се омъжат, е най-лошият възможен.

Тя обаче разбира всичко това. Напрежението, което идва с това да превърнеш своята сватба мечта в реалност, може да смаже и най-уравновесените булки, казва тя. Гланц е техният клапан за изпускане на напрежението.

“Приятелите не знаят как да се справят с булките в стресови ситуации по време на сватба,” казва тя. “Това се превръща в кошмар. Аз съм този трети човек, който може да каже: ‘можете да сте спокойни за това, защото можете да ми се доверите.’ Аз ги връщам обратно към реалността.”

Гланц е родена във Флорида, но се мести в Ню Йорк, след като се дипломира. Тя е шаферка безплатно на шест сватби, по време на които осъзнава, че веселият й характер и организационните й способности могат лесно да бъдат осребрени, пише CNN Money.

Милиардерските сватби, които звездите не могат да си позволятЕдин от най-търсените сватбени агенти на богатите споделя как се организира милиардерска сватба, колко струва и колко време отнема

През 2014 г. тя пуска обява в Craigslist, предлагайки услуги на булки, които „имат нужда от някой, който да поеме контрол,” и получава над 100 отговора за два дни.

Оттогава Гланц се е превърнала в нещо като гуру на шаферските услуги. Тя пише за сватби за Brides Magazine, Refinery29 и PopSugar и е участвала със съвети в множество други издания.

Наскоро тя издаде и книга. Към началото на април тя вече има 20 клиенти, които чакат за пролетния сватбен сезон, а останалата част от календара й се запълва бързо. “Всеки месец е сватбен сезон за мен,”казва тя.

Срещу сума, варираща между 1 200 и 2 000 долара, булките могат да наемат Гланц като “координатор,” или нещо като сватбен агент, който се грижи за всичко - от вземането на дрехите от химическото чистене до това хвърлянето на букета да мине гладко.

Други булки плащат на Галнц буквално да ги придружи до олтара и да стои до тях, често вместо приятелка, с която са се скарали, или пък която не изпълнява съвестно задълженията си на шаферка (“Случва се по-често, отколкото мислите,” казва Гланц). Началната цена за тази услуга е 2 000 долара.

Някои от клиентите на Гланц пък изобщо не са булки. Пакетът й “Помощ! Ще бъда шаферка", който включва Skype сесия с Гланц и специален списък със задачи по месеци, започва от 350 долара. Писането на реч струва допълнителни 175 долара.

Най-евтиният пакет, който тя предлага, е комплект видеа с инструкции на име “Как да бъда шаферка” за 35 долара.

Гланц е в бизнеса с управляване на очаквания. Това обикновено означава да гравитира между временната най-добра приятелка на булката, психотерапевта й и гласа на разума. Тя се справя с всичко това с лекота.

Най-голямото предизвикателство е всичко това да става инкогнито, според нея. Повечето булки не искат никой да знае, че са платили на непозната хиляди долари, за да бъде на тяхната сватба, затова Гланц трябва да си измисли някаква предистория с фалшиво име и неясна връзка с булката, за да обясни как двете се познават.

Това може да изглежда подозрително, когато Гланц е извикана да замени някоя шаферка. Тя обаче споделя, че останалите шаферки лесно се сприятеляват с нея. “Те са доволни, защото аз върша цялата мръсна работа,”казва тя. "Защото на всяка сватба има сериозни драми.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg