Учен: До безсмъртието остават 20 години

3963
Учен: До безсмъртието остават 20 години

Рей Курцвейл, световно известен учен и автор, смята, че светът - такъв, какъвто го познаваме, ще бъде неузнаваем след 20 години.

Една от промените, които, според него, са възможни, е, че учените най-накрая могат да открият безсмъртието.

"Аз и много други учени смятаме, че след около 20 години ще разполагаме със средствата да препрограмираме телата си, така че да спираме, след което да обръщаме ефекта на остаряването," пише Курцвейл в The Sun. "След това нанотехнологиите ще ни позволят да живеем вечно. В крайна сметка, нанорботи ще заменят кръвните клетки и ще вършат тяхната работа хиляди пъти по-ефективно."

Курцвейл, сред чиито почитатели са Бил Гейтс и Бил Клинтън, изказва и редица други твърдения, като например, че хората ще могат да заменят всички свои органи с изкуствени. Той твърди, че ще можем да се гмуркаме надълбоко с часове, без да имаме нужда от кислород, и да пишем цели книги в рамките на минути, благодарение на напредналите нанотехнологии.

Виртуалният секс също ще бъде нещо обичайно в не толкова далечното бъдеще.

"Компютърните технологии и нашето разбиране на гените (нашите телесни софтуерни програми) се ускоряват с невероятни темпове," пише той. Неговата теория за Закона на ускоряващата се възращаемост предполага, че предстои напредък от "един милиард пъти" в технологично отношение в рамките на следващия четвърт век.

"На практика, времето, необходимо за удвояване на технологичния напредък, постоянно намалява," обяснява Кевин Бейли от Inc.com. "В определен момент прогресът напредва неимоверно много спрямо времето. Напредъкът в технологиите, за който някога са били необходими 20 години, сега отнема десет, след това 5, след това 2.5, след това 1.25, след това 0.75 години и така нататък".

Курцвейл смята, че в момента едва започваме да се възползваме от възможностите, които изкуственият интелект може да предостави, а напредъкът ще става все по-голям. Ние вече използваме малка част от него, за да приземяваме самолети и да търсим в Google.

"Тези технологии въобще не трябва да изглеждат нереални," казва Курцвейл. "Нашите телефони в момента могат да правят неща, за които преди 20 години не сме си и мечтали, че са възможни. Когато бях студент през 1965 г., единственият компютър в моя университет струваше 7 млн. паунда и беше огромен."

Курцвейл заключава: "Можем да очакваме свят, в който хората се превръщат в киборги с изкуствени крайници и органи."

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg