Учени броят застрашени птици от Космоса

2105
Учени броят застрашени птици от Космоса

© Pixabay

Учените вече разполагат с ново решение за броене на застрашени видове птици – сателитни снимки от Космоса. 

Екип от изследователи от British Antarctic Survey и Canterbury Museum в Нова Зеландия демонстрира как чрез сателитни снимки с висока резолюция могат да се броят албатроси, предава CNN.  

Албатросът  - голяма бяла морска птица, с размах на крилете до 3.3 метра, е един от най-застрашените видове птици в света. Изучаването им е особено трудно, тъй като те предпочитат да прекарват времето си на недостъпни острови.  

Това е първият път, в който се използва сателит за прецизно броене на птици от Космоса, посочват изследователите.  Предходните проучвания, използвали сателитни снимки, са прекалено малки и по-скоро служат за доказателство, че концепцията за броене от Космоса е приложима.

Преброяването на даден вид е от ключово значение за опазването му.

Учените са могли да броят албатросите благодарение на снимки, заснети от сателита WorldView-3, който може да откроява малки обекти с размер до 30 сантиметра.

На снимките албатросите се виждат като малки бели точки. Изследователите са сигурни, че това са точно албатроси, а не някой друг вид птица, тъй като сниманите местности се обитават конкретно от този вид пернати.

За да тества прецизността на сателитния метод, екипът преброил птиците в добре изучени колонии, като след това установили, че данните от сателитните снимки и тези от традиционното броене съвпадат.

От общо 22 вида албатроси, 10 са застрашени.

10 застрашени ЮНЕСКО обекта, които да посетимВ свой списък на застрашените обекти ЮНЕСКО има специален раздел с такива, които са изложени на риск от непоправими щети

Броенето на птици по традиционния начин обикновенно е трудно и скъпо – или се брой на земята, или се наема самолет, за да се направят въздушни снимки от високо. И двата метода зависят от атмосферните условия. Благодарение на сателитните технологии, снимки вече могат да се правят по всяко време на годината, независимо от атмосферните условия.

Според изследователите, сателитният метод може да се използва за броенето на големи птици, като фламинго, пеликани, лебеди и гъски. Технологията може да се използва за броене и на големи бозайници, като полярна мечка, например.

Учените са обнадеждени, че сателитите могат да дават информация в реално време за състоянието на застрашени видове. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg