Учени: Две пети от растенията на земята са застрашени от изчезване

666
Учени: Две пети от растенията на земята са застрашени от изчезване

© Pixabay.com

Две пети от растенията на земята са застрашени от изчезване, предупреждават учени.

Изследователи твърдят, че се борят срещу времето, за да дават имена и да описват нови видове, преди те да са изчезнали.

Растенията са много обещаващи като лекарства, горива и храни, се казва в доклад на Кралската ботаническа градина в Кю.


Пропускат се обаче възможности за използването на растения и гъби за справяне с глобални проблеми, като продоволствената сигурност и климатичните промени.

Оценката на състоянието на растенията по света се базира на изследванията на над 200 от 42 държави.

Докладът беше публикуван в навечерието на срещата на ООН, на която ще бъде оказан натиск върху световните лидери да предприемат действия по отношение на загубата на биоразнообразие.

Живеем в ера на изчезване, казва пред BBC професор Александър Антонели, научен директор в Кю.

"Това е една много притеснителна картина на риск и спешна нужда от действия," казва още той.

"Губим състезанието с времето, защото видове изчезват по-бързо, отколкото можем да ги открием и да им дадем имена. Много от тях съдържат важни насоки за справяне с някои от най-спешните предизвикателства на медицината и дори на зараждащите се и настоящи пандемии, на които сме свидетели днес."

Докладът разкрива, че само малка част от съществуващите видове растения се използват като храни и биогорива.

Над 7 000 ядивни растения имат потенциала да бъдат отглеждани за реколта в бъдеще, но въпреки това само малка част се използват за изхранването на увеличаващото се население по света.

Съществуват също така около 2 500 растения, които могат да осигурят енергия за милиони хора по света, но в същото време само шест – царевицата, захарната тръстика, соята, палмовото масло, рапицата и пшеницата, генерират по-голяма част от биогоривата.

"В момента използваме много малка част от растенията по света, независимо дали става въпрос за лекарства или горива, игнорирайки потенциалното богатство на диви видове, за които знаем все повече и разполагаме с техниките да проучваме за доброто на човечеството", казва доктор Колин Клъб от Кю Гардънс.

Тайнственият райски остров, на който няма нито едно дървоНа около 25 км край брега на пакистанската провинция Белухистан, в Арабско море, се намира голям необитаем остров с дължина около 7 км и ширина 2.5 км, с отвесни бели скали, заобиколени от топла тюркоазена вода

Изследователите преценяват, че рискът от изчезване може да е много по-голям, отколкото се е смятало преди, като 140 000, или 39.4%, от съдовите растения са заплашени от изчезване, в сравнение с 21% през 2016 г.

Според тях завишеният брой се дължи отчасти на по-усъвършенстваното преброяване и оценка.

Те призовават за бързо ускоряване на процеса по оценяването чрез използването на технологии, като изкуствен интелект, и за повече финансиране за опазване на растенията.

Според проучването 723 растения, които се използват за лекарства, са изложени на риск от изчезване.

Общо 1 942 растения и 1 886 гъби са били обявени за нови за науката през 2019 г., в това число и видове, които могат да бъдат ценни, като храни, напитки, лекарства или тъкани.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg