Учени откриха тунел към подземния свят

18777
Учени откриха тунел към подземния свят

Тръбопроводът, построен под гробницата на владетеля на град Паленке, според представите на маите, трябва да позволи на починалия да мине по пътя към задгробния свят, който се намира под земята.

Затова не е никаква изненада, че мексикански археолози откриха в руините на град Паленке подземен коридор, разположен под Храма на надписите, където е погребан Пакал Велики, владетел на Баакулското царство.

Според изследователите надписите в храма указват, че подземният тръбопровод е служил като път към царството на мъртвите.

Разкопките на галерията са започнали, след като през 2012 година георадар засича под Храма на надписите странни аномалии.

Продължителната работа позволила на учените да открият влизащ в съоръжението коридор, който е снабден със стъпала и е защитен с каменна зидария. Размерите му са 60 на 60 сантиметра. Поради това учените са използвали дистанционно управляван робот.

В момента изучаването на тръбопровода продължава.

Предполага се, че той може да има пряка връзка с погребалната камера в храма-пирамида. В същото време учените отбелязват, че веднага след погребението на Пакал Велики, тръбопроводът е бил съединен с подземен извор, който се е намирал на мястото на храма при първоначалното му построяване.

По-рано откритите надписи сочат, че според вярванията на маите преходът в царството на мъртвите се осъществява чрез подземни води. Техните течения служат за попадане в долния „слой“ на реалността.

Пакал Велики е упрявлявал Баакулското царство със столица в Паленке през 615-683 г. от нашата ера. За това време той връща маите в центъра на политическите събития и получава титла, която указва, че заема първенствуваща роля в региона.

Надписите напомнят за неговите военни победи и обширната му строителна политика. В същото време произходът на Пакал не е изяснен. Знае се обаче, че сяда на престола на 12-годишна възраст.

Храмът-гробница на Пакал е известен с интересните елементи от декора в погребалната камера. Те привличат интереса на редица учени, криптолози и ентусиасти-уфолози.

Сравняват камерата с „пулт за управлението на космически кораб“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...