Учени откриха защо косата ни побелява от стреса

4704
Учени откриха защо косата ни побелява от стреса

© Pixabay.com

Учени твърдят, че може би са открили защо стресът кара косата ни да побелява, както и потенциален начин за спирането на този процес, без да се прибягва до боя.

При тестове с мишки стволовите клетки, които контролират цвета на кожата и косата били увредени от стреса вследствие на сериозна болка.

След това мишките с тъмна козина побелени напълно в рамките на няколко седмици.


Учените от САЩ и Бразилия твърдят, че в тази сфера трябва да се направят още изследвания, за да се разработи лекарство, което предотвратява загубата на цвета на косата с напредването на възрастта.

Мъжете и жените могат да побелеят по всяко време от средата на 30-те им години, като промяната на цвета в косите на техните родители дава най-добри индикации кога може да се очаква това.

Въпреки че това се дължи основно на естествения процес на стареене и гените, стресът може също да има роля.

Учените обаче все още не могат да разберат защо стресът влияе на космите на главите ни.

Учените зад новото проучване, публикувано в Nature от университетите на Сао Пауло и Харвард, смятат, че ефектът е свързан с меланоцитните стволови клетки, които отделят меланин и отговарят за цвета на косата и кожата.

Докато провеждали експериментите с мишки, те се натъкнали на доказателства, че точно това е причината.

"Вече знаем, че стресът е отговорен за тази конкретна промяна в косата и кожата ви и как точно протича процесът," казва професор Я-Сие Хсъ от Харвардския универистет.

Уврежданията остават за постоянно

Болката при мишките предизвиква освобождаването на адреналин и кортизол, което накарало сърцата им да бият по-учестено, а кръвното им налягане да се повиши, засягайки нервната система и причинявайки остър стрес.

След това този процес се ускорява с намаляването на стволовите клетки, които произвеждат меланин във фоликулите на косата.

"Очаквах, че стресът влияе лошо на тялото," казва професор Хсъ, цитирана от BBC.

Продължителната работа в офис води до... оплешивяванеПовечето от нас са запознати с негативите за здравето, които ни носи работата в офис

"Пагубният ефект от стреса обаче, който ние открихме, надхвърли това, което си бях представяла. Само за няколко дни всички стволови клетки, които генерираха пигмент, бяха изгубени.

След като вече ги няма, не можете да регенерирате пигмент повече – уврежданията са за постоянно," допълва професорът.

В друг експеримент учените откриват, че могат да блокират промените, като дават на мишките антихипертензивно лекарство за високото кръвно налягане.

След това, сравнявайки гените на мишките, които изпитват болка с други мишки, те успели да идентифицират протеина, участващ в увреждането на стволовите клетки от стреса.

Когато този протеин - циклин-зависима киназа (CDK), бива потиснат, лечението също предотвратява промяната в цвета на козината на мишките.

Това оставя вратата отворена за учените да помогнат за забавянето на побеляването на косите, като атакуват CDK с лекарство.

"Резултатите от проучването не са лек за вашата посивяла коса," казва професор Хсъ.

"Нашето откритие при тези опитни мишки е само началото на едно дълго пътуване към намирането на начин на интервенция при хората. То също така ни дава идея как стресът може да засегне много други части от тялото," казва тя.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

polkmnbhjk
# 0
18:01 | 23 January 2020
ГОТОВО МОЕТО ТЕСТИМОНИ, ДОБРИЯ ДЕН МОИТЕ ХОРА НА БЪЛГАРИЯ ИЗПИТВАНЕ ЗА КАК ИЗПОЛЗВАМ КРЕДИТ ДА КУПУМ КЪЩА ОТ РЕАЛНА И ГЕНУЙНА ЗАЕМНА КОМПАНИЯ, ПОКАЗАНА Кредитна фирма на Ranner. Днес съм много щастлив и БОГ БЛЕС СИТИ БАНК КОМПАНИЯ. , Казвам се Катица Аз съм от българия Търся истинска компания за заем през последните 5 месеца, за да си купя къща всичко, което имах, беше куп измами, които ме накараха да им се доверя и накрая от деня, те ми взеха парите, без да дам нищо в замяна, всички надеждата ми беше загубена, обърках се и бях разочарован, никога не исках да имам нищо общо с компаниите за заем в интернет, така че отидох да взема назаем малко пари от приятелю, казах й всичко, което се случи и тя каза, че може да ми помогне, това тя знае компания за заем, която може да ми помогне с каквато и да е сума заем имам нужда от мен с много нисък лихвен процент от 2%, че тя просто получи заем от тях, тя ме насочи как да кандидатствам за заема, аз го направих точно както тя ми каза, кандидатствах с тях по имейл (rannerloan565@gmail.com) Никога не вярвах, но се опитах и ​​на моя най-голямата изненада получих заема в рамките на 24 часа, не можех да повярвам, отново съм щастлив и богат и благодаря на Бога, че такъв заем компании като тази все още съществуват при тази измама навсякъде, Моля, съветвам всички, които се нуждаят от заем, да отидат  (rannerloan565@gmail.com) те никога няма да ви провалят, и животът ви ще се промени, както моят. Бърз контакт (rannerloan565@gmail.com) днес и вземете вашия заем от тях, Бог да благослови фирмата за заем на градската банка за истинското им предложение за заем.  Уверете се, че се свържете с фирмата на Renner за заем, тъй като получих заема успешно от тази компания без стрес.
Из Науката за Духа
# 1
13:01 | 23 January 2020
Човекът има вътреживееш Дух, самият човек е Духът, живеещ в тялото. Животните нямат вътреживеещ Дух и поради това не се прераждат. Физическата субстанция на човешкото тяло е проникната от етерно тяло (жизнено тяло или живот, оживяващ физическото тяло), астрално тяло (душа) и Дух. Физическото тяло на животно е проникнато само от етерно тяло и астрално тяло, поради това животното не може да обозначи себе си като индивидуализирано същество, т.е. като Аз, а дори и да може да каже Аз - то не влага никакъв смисъл в тази дума.. Това, че материалистичните учени първо изпробват лекарствата на животни и после ги прилагат на хора, са голямо заблуждение и ДУХОВНО невежество, пълни глупости и простотия! Освен това във физическото тяло няма причини, а само следствия от душевно-духовни причини!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg