Учени: В нашата галакатика има поне 36 интелигентни цивилизации

6417
Учени: В нашата галакатика има поне 36 интелигентни цивилизации

© Pexels.com

Най-старият и най-интересен космически въпрос е: Има ли някои там?

От години разполагаме с Уравнението на Дрейк, което да ни помогне да разберем въпроса, но засега няма индикации за отговор.

Сега група учени от Университета на Нотингам смятат, че са достигнали до ново изчисление, базирано на “космическата еволюция”, според което в галактиката Млечния път вероятно има най-малко 36 интелигетни цивилизации.

В Млечния път, където се намира нашата Слънчева система, се смята, че има между 100 и 400 млрд. звезди, както и приблизително по една екзопланета на звезда.


Публикуваният в научния журнал „Астрофизика“ доклад разглежда вероятния брой общуващи извънземни цивилизации в Млечния път. Той допуска, че интелигентната форма на живот съществува и на други планети, пише Forbes.

Според някои в доклада се правят прекалено много предположения, които пораждат съмнения в щедрите му заключения.

Ключово предположение е, че са необходими около 5 млрд. години, за да се формира интелигентна форма на живот на други планети, както на Земята, но че съществуването му е вероятно. Доста сериозно предположение със сигурност.

Друго такова предположение е, че технологичната цивилизация ще просъществува най-малко 100 години, както нашата досега. В крайна сметка са били необходими 4.5 млрд. години еволюция преди технологичната цивилизация да се зароди на Земята и да може да комуникира.

Каква е вероятността да съществува извънземен интелект?Учен от Колумбийския университет смята, че не е много голяма

Броят на цивилизациите зависи от това колко силно или колко дълго те изпращат активно сигнали за тяхното съществуване в Космоса, като радио сигнали от сателити и телевизия.

Изчисленията, според които в нашата галактика може да има 36 активно комуникиращи интелигентни цивилизации, са наречени “Астробиологично Коперниково ограничение” от авторите. Те вземат предвид:

  • Историята на формиране на звездите.
  • Колко често срещани са богатите на метали звезди (като Слънцето).
  • Вероятността звездите да бъдат домакини на планети като Земята в обитаемите си зони.

“Класическият метод за изчисляване на броя на интелигентните цивилизации разчита на предположения относно стойностите, свързани с живота, но мненията по подобни въпроси се различава значително,” казва Том Уестби, преподавател във факултета по инженерни науки в Университета на Нотингам и един от авторите на доклада.

“Нашето ново проучване опростява тези предположения, използвайки нови данни, което ни дава една солидна оценка на броя на цивилизациите в нашата галактика.”

Изчислението за най-малко 36 цивилизации се базира на много положителна възгледи за това как, къде и защо се заражда живот и освен това има голям марджин за грешки. Може да съществуват много повече извънземни цивилизации, а може и да няма никакви.

Въпреки това, авторите отбелязват, че средното разстояние до една от тези 36 цивилизации е около 17 000 светлинни години, така че засичането им и комуникацията в момента са невъзможни.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ааа!
# 0
03:06 | 17 June 2020
Това със сигурност е вярно или поне приблизително. И ние хората със сигурност сме подобни на мухи-еднодневки базирано на всички тези данни.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg