Уикенд за душата

1963
Уикенд за душата

© pixabay.com

Понякога чувстваме неувереност и неудобство, че искаме да прекараме събота и неделя насаме със себе си, казва Бела Депауло, социален психолог.

Да посветим почивните дни на себе си е прекрасно нещо. Дори празниците, които се асоциират с големи компании от хора – например Коледа и Нова година.

Ще се опитам да ви обясня защо, казва Депауло.

Например, спомнете си как се чувствате, когато имате твърде много задачи и незабавно трябва да ги решите. Как мечтаете в този момент за мъничко време за себе си, за да правите само това, което ви се иска – дори да става дума за безделничене.

Мнозина интуитивно разбират ползата, за която говоря. На тях не са им нужни обяснения. Те разбират какво удоволствие носи времето, прекарано насаме със себе си.

Възможно е никога да не сте се замисляли върху това. Притиска ви обществената нагласа, че трябва да искате да бъдете сред другите хора. Кощунство е да желаете обратното.

Мисля, че тези, които обичат самотата, включително самата за, може да изпитат известно неудобство от подобен натиск, казва Депауло.

Според нея не бива да ни вълнува какво си мислят другите, ако сме решили да отпразнуваме коледните празници сами или отиваме на ресторант сами. Депауло е провела изследване по тази тема и е установила, че няма причина да се притесняваме.

Страховете ни са неоснователни. Ако бъдат елиминирали определени обществени нагласи, много хора ще изпитват чиста радост вместо неувереност, когато правят нещо сами.

Депауло не е противник на прекарването на уикендите и празниците сред много хора. Направило й е впечатление обаче, че никой не се извинява, защото ще се среща с други хора през почивните дни. А когато човек остава у дома сам, обикновено заема отбранителна позиция. Това я е накарало да напише този текст.

Ограничаването на социалните медии намалява депресията и самотатаНово проучване установява причинно-следствена връзка между ограничаването на употребата на социални медии и подобряването на някои аспекти от емоционалното и социалното здраве

 

Искам да знаете, че да прекарвате празници и почивни дни само в собствената си компания не е само нормално, но е и прекрасно.

Всяка година с наближаването на празниците чувам варианти за прекарване на времето за хора, страдащи от самота. Нямам нищо против това. Разбирам, че мнозина искат да бъдат сред хората и за тях самотата е болезнена. Но искам да ми бъде зададен противоположният въпрос. Например: „Имате ли съвет за хората, които искат да посрещнат празниците насаме със себе си и не знаят какво да правят?“

Да, имам куп идеи, казва Депауло. Можете вежливо да откажете всички покани, назовавайки честната причина – искате да бъдете сами. Може и да не занимавате хората с плановете си. Просто откажете поканите.

Депауло споделя, че когато остане насаме със себе си през почивните дни, това й позволява да се наслади на правенето на нещо, за което никога не й остава време. Например да почете нова книга.

На което и решение да се спрете, наслаждавайте се на идващите празници!

Всичко по темата Коледа и Нова година 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg