Умерените псувни помагат за убиване на болката

1910
Умерените псувни помагат за убиване на болката

Избухването със задоволителна поредица от нецензурни думи може значително да намали физическата болка. Според ново проучване обаче мръсните думи не действат толкова добре, ако привикнете да псувате често.

В предишно свое проучване психологът Ричард Стивънс от британския университет Кийл и негови колеги установиха, че хора, помолени да потопят ръката си в ледено студена вода, понасят по-добре болката и издържат с 40 сек. повече, ако им се позволи да псуват, в сравнение с хора, които са били помолени да изричат само прилични думи.

В ново свое проучване Стивънс повтаря предишния експеримент, при който моли 71 студенти да потопят ръцете си в ледено студена вода и да издържат колкото се може повече.

Една група от тях са били помолени да повтарят някаква псувня по техен избор (такава, която биха използвали, ако без да искат ударят главата си например), докато държат ръцете си във водата.

Другата група студенти са били помолени да използват дума, биха употребили, за да опишат маса. След това двете групи повторили заданието, използвайки думата, която преди това не са използвали.

Организаторите на проучването установили, че 73% от участниците са задържали ръцете си във водата по-дълго, докато са псували, което отразява резултатите на първоначалното проучване. Хората, които псували, издържали средно с 31 сек. по-дълго във водата.

Интересното в случая е, че колкото по-често участници казвали, че псуват в ежедневния си живот, толкова по-малко ефективни са били псувните им при убиването на болката, а издържливостта им в теста със студената вода е била по-малка.

Изглежда, че употребата на нецензурни думи може да помага за облекчаване на болката като активира ендорфините или ендогенните опиоидни пептиди на мозъка, които естествено облекчават болката и чийто ефекти върху мозъка е подобен на тези на болкоуспокоителните лекарства. Както и при тези лекарства, честата употреба на нецензурни думи може да увеличи поносимостта на хората към техните ефекти и да доведе до необходимостта на по-големи "дози" псувни, за постигането на същия ефект. В известен смисъл, хората могат да се пристрастят или поне физически да зависят от псувните.

Авторите на проучването отбелязват, че хората, които често изразяват гнева си вербално, са по-чувствителни както към остра, така и към хронична болка. Тези хора имат и по-висок праг на задействане на ендогенните опиоидни пептиди в мозъка. С други думи, тези хора чувстват по-голяма болка, ако енергично не изразяват гнева си вербално.

Въпреки че настоящото проучване не разглежда хора с този тип нрав, е възможно хората, които псуват или дават израз на гнева си често, да се опитват да облекчат болката и раздразнителността си. С времето те могат да започнат да изразяват гнева си още по-открито, преследвайки облекчението на опиоидите, към което имат все по-голяма търпимост. Такива хора могат да са изключително податливи на опиоидно пристрастяване.

При всички останали, умерената употреба на нецензурни думи и само при болка, която наистина ги налага, може да помогне за максимизирането на ефекта на облекчаване на болката.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg