Уникална мелница оцелява след наводнения и бомбардировки

3618
Уникална мелница оцелява след наводнения и бомбардировки

Старата мелница (Le Vieux-Мулен на френски) се намира в община Върнън, в северната част на Франция.

Тя датира от 16-и век и е конструирана на върха на древен мост, минаващ над река Сена. Първоначално върху моста е имало пет мелници, чиято долната част е оборудвана с колело, което се коригира в зависимост от нивото на водата.

От моста днес не е останало много. Само старата мелница се крепи върху два от стълбовете му, разположени на десния бряг на Сена.

Каменният мост е построен през 12 век от крал Филип II, известен също като Филип Огюст, така че войските му да се придвижват лесно.

Крал Филип е във война с английския крал Ричард I, който управлява западната половина от Франция. Мостът е защитен от предмостие на брега - проста квадратна структура, оградена от четири 20-метрови кули, заобиколена от ров и свързана със съоръжението с дървен подвижен мост.

Вижте още: Да отседнеш във вятърна мелница

За щастие на местните хора от Върнън, малко преди крепост да се включи във войната, цяла Нормандия става френска през 1204 г. и кръвопролитията се оттеглят от района за век и половина.

След като губи своето военно значение, крал Филип продава правата на съоръжението за създаване на воденици и рибарство. Скоро са построени пет мелници, включително и тази, която може да се види днес.

Нито местните власти, нито кралското семейство обаче поемат задачата да поддържат моста. През 1651 г. наводнения помитат част от него.

Вместо ремонт, са пуснати фериботи за превоз на хора от другата страна на реката. Върнън няма нов мост повече от двеста години, когато през 1860 г. каменно съоръжение е построено на няколко десетки метра нагоре по течението.

Десет години по-късно той е разбит на парчета по време на Френско-пруската война, след което е възстановен и след това взривен отново през 1940 г. и още веднъж през 1944 г., по време на Втората световна война.

Старата мелница също е пострадала от бомбардировките през 1940 г. и 1944 г. и е на път да падне в река Сена, когато управата на града я спасява. Днес тя е възстановена и е символ на Върнън.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg