Уникалните джамии на Западна Африка

4026
Уникалните джамии на Западна Африка

© Pixabay/Instagram

Навсякъде из мюсюлманския свят джамиите имат типична архитектура, която се характеризира с минаре, купол, арки и мозайки, както и украси с гипсова мазилка.

Тези елементи на дизайна са донесени от арабите, когато мигрират и завладяват чужди земи.

Но в районите, където разпространението на исляма е по-плавно, архитектурата на джамията съответства повече на местната култура, определяна от уменията на населението и наличието на материали.

Никъде другаде това не се проявява толкова силно, колкото в Западна Африка. Джамиите тук се различават – те варират от прости заграждения до великолепни сгради, посочва Amusing Planet.

В Сахел и суданските пасища на Западна Африка се среща уникален дизайн на джамия. Простиращи се на огромна територия в Северноафриканския континент - от Сенегал до Судан, както и в Гана и Кот д'Ивоар, тези джамии се характеризират с общ строителен материал – тухли от кал, подсилени от големи дървени трупи и подпорни греди, които излизат от стената, придавайки им външен вид на крепост.

Тези дървени стволове, наречени торон, се използват като скеле, когато повърхността се коригира всяка година. Те служат и за декоративни цели.

Как е трябвало да изглеждат някои от най-известните сградиНай-грандиозните паметници са склонни да се разпадат с течение на времето, като в същото време много други са орисани да останат само проекти

Джамиите обикновено имат кула, плосък покрив и двор. Подът вътре е покрит с пясък, върху който са поставени молитвени постелки. Естествената светлина, преминаваща през пробити дупки в тавана, осигурява единственото осветление.

Освен масивните стълбове и арките, поддържащи покрива, интериорът е оформен така, че да не отвлича вниманието на поклонника от молитвата.

Най-известната джамия, характерна за този вид архитектура, е Великата джамия в Джене в Мали.

Въпреки че сегашната й структура е само на сто години, оригиналната джамия датира от 13-и век. В началото на 19-и век тя се разпада и до края на това столетие джамията се използва като гробище.

След като французите завладяват Джене, новата администрация решава да възстанови джамията, но не и без някакво френско влияние - до каква степен обаче е въпрос на дебат.

Независимо от оригиналността на архитектурата, джамията Джене се е превърнала в почти емблематична по отношение на архитектурата на тези религиозни сгради в Западна Африка и множество селищни джамии на целия африкански континент я копират макар и в по-малък мащаб.

 

Публикация, споделена от @afz41b на

Всяка джамия обаче има свой собствен отличителен характер.

Джамията Ларабанга в село Ларабанга, Гана, е друг пример за судано-сахелската архитектура. Наричана "Мека на Западна Африка" – това е най-старата джамия в страната и една от най-старите в Западна Африка.

Тя е построена от кал и тръстика и има две високи кули с пирамидална форма. Те са подкрепени от дванадесет куполообразни структури върху външните стени, които са подсилени от хоризонтални дървени греди.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...